Utisci iz Italije: mesto gde vas niko ne poznaje omogućava vam da ponovo upoznate sebe

Utisci iz Italije: mesto gde vas niko ne poznaje omogućava vam da ponovo upoznate sebe

Utisci iz Italije: mesto gde vas niko ne poznaje omogućava vam da ponovo upoznate sebe

Naša učesnica programa kulturne razmene sa Italijom, Laura, koja se nedavno vratila sa razmene, pisala nam je o utiscima iz Belđiratea, malenog mesta u regiji Pijemont, koje se nalazi na severu Italije, gde je provela dva meseca. Više o njenom iskustvu pročitajte u nastavku. 

Smatram da je program dobro organiziran jer omogućuje kandidatima osobni rast i razvoj kroz interakciju s obitelji, posebice se djecom, ali istovremeno nije odveć vremenski i psihički iscrpljujuć pa ostaje dovoljno vremena za odmor, turističko razgledavanje i ostalo. Grad u kojem boravim relativno me se dojmio. Okružena sam divnom prirodom i mjesto je odlično za odmor i opuštanje, zbog čega i jest vrlo popularna turistička destinacija. Ponekad su mi nedostajala dešavanja namijenjena mladima i općenito interakcija sa ljudima mojih godina, ali znala sam da idem u grad sa takvom vrstom turizma pa ne mogu reći da sam razočarana. Obitelj u kojoj boravim je veoma susretljiva, razumna i srdačna.

U svoje slobodno vrijeme bavila sam se svojim uobičajenim hobijima, obišla sam većinu popularnih turističkih destinacija u okolini. Par tjedana prije povratka, upoznala sam prijatelje koji žive ovdje s kojima sam išla na kampiranje, zajedno smo roštiljali itd. To mi je omogućilo da upoznam život mladih ljudi u ovome mjestu.

Najviše mi se svidjela mogućnost odlaska u mjesto u kojem me nitko ne poznaje i ponovno upoznavanje same sebe. Osim toga, svidjela mi se i mogućnost putovanja i istraživanja regije obzirom da u okolici grada ima mnogo zanimljivih turističkih atrakcija do kojih se može doći javnim prijevozom. Interkcija s djecom naučila me strpljivošću i disciplini.

Budućim kandidatima svakako bih preporučila da prije odlaska na program budu svjesni da ne idu na odmor u drugu državu te da iskreno propitaju sami sebe jesu li voljni provoditi izvjesnu količinu vremena u svome danu s djecom. Preporučila bih im da prije svog konačnog odabira odrade barem nekoliko sastanaka s obitelji kako bi se zaista uvjerila u kompatibilnost s obitelji. Za kraj, kao što već rekoh, trebaju biti svjesni da ovaj program nije godišnji i da će biti dosadnih, zamornih i teških dana, ali naposlijetku, takvi dani nemaju nikakvu važnost u usporedbi s osobnim rastom kojim će neuptino rezultirati sudjelovanje u ovom programu.

Ukoliko i ti želiš u Italiju, preostaje ti da klikneš PRIJAVI SE