Najnevjerovatnija putovanja vozom na svijetu

Najnevjerovatnija putovanja vozom na svijetu

Najnevjerovatnija putovanja vozom na svijetu

Lonley Planet je odabrao listu najnevjerojatnijih putovanja vozom na svijetu:

The Reunification Express – Vijetnam

Početak – Ho Chi Minh City; Kraj – Hanoi,  Dužina – 1726km,  Trajanje – dva dana

Linija Reunification Express, također poznata kao željeznica Sjever-Jug jedna je od najomiljenijih željeznica u jugoistočnoj Aziji. Putujući više od 1700km od Ho Chi Minh Cityja na jugu do Hanoija na sjeveru ispunit će sva vaša očekivanja.

The California Zephyr, SAD

Početak – Chicago; Kraj – San Francisco; Dužina – 3924km, Trajanje – 52h 40min

Ništa se ne može usporediti s Amtrakovim vozom California Zephyr. Ovo putovanje od gotovo 4000 km preko prerija, pustinja, Stjenovitih planina i Sierra Nevade na svom putu od Chicaga do San Francisca nudi veličanstvene krajolike.

Baikal–Amur Mainline, Rusija

Početak –Tayshet; Kraj – Sovetskaya Gavan;  Dužina – 4324km, Trajanje – četiri dana i više

Koja linija prolazi kroz više od 4320 km sibirske divljine, povezujući udaljena naselja u kojima se temperature zimi spuštaju do -60°C  i zamišljena je kao najveći građevinski projekt u istoriji Sovjetskog Saveza? Transsibirski? Ne, to je Bajkalsko-Amurska magistralna linija, poznatija kao BAM.

Perurail’s Lake Titicaca Railway, Peru

Poletak – Puno; Kraj – Cuzco; Dužina – 388km; Trajanje – 10h

Prolazeći kroz Altiplano, od obala jezera Titicaca do glavnog grada Inka, željeznica od Puna do Cuzca prolazi kroz vrhove posute snijegom i raskošne doline Anda. Između pića u baru i uživanja u zabavi i finoj hrani u restoranu, putnici u vozu Peruraila mogu uživati u epskim peruanskim ravnicama.

The Beijing to Lhasa Express, Kina

Početak – Peking; Kraj – Lhasa; Dužina – 3750km; Trajanje – 40h

Povezujući futurističku arhitekturu i carska čuda Pekinga sa manastirima i palatama iz snova u Lhasi, vlak Z21 prevozi svoje putnike od neonskih svjetala urbane Kine u nekadašnju zabačenu zemlju kaluđera. Dok vozi prema zapadu, voz se penje na gotovo 5000m na svom putu do krova svijeta: tibetanske visoravni.

London to Fort William on the Caledonian Sleeper, UK

Početak – London (Euston); Kraj – Fort William; Dužina – 819km; Trajanje – 13h 30 min

Od čađavih predgrađa prepunih betonskih ulica središnjeg Londona do svježeg zraka i visokih pogleda na škotsko gorje ovaj voz utjelovljuje romantiku putovanja željeznicom. Iako je ova vožnja kratka, pogotovo u poređenju s nekim drugim vožnjama s ovog popisa, Kaledonac je zasigurno najbolja britanska vožnja vozom.

The Bergensbanen, Norveška

Početak – Oslo; Kraj – Bergen; Dužina – 496km; Trajanje – 6h 30min

Ovaj zadivljujući voz jedno je od čuda izgradnje željeznice iz 19. vijeka, a izvan Norveške rijetko ko zna za njega. U nešto više od šest sati i 490 km putovanja, pokriva spektar norveške prirodne raskoši: penjanje po kanjonima, prelazak rijeka, probijanje kroz planinske obronke i prolazak kroz ledene pejzaže.

The TranzAlpine, Novi Zeland

Početak – Christchurch; Kraj – Greymouth; Distance – 223km; Duration – 4hrs 30 mins

Za manje od pet sati ovo putovanje poznato je kao jedna od najljepših i najslikovitijih jednodnevnih vožnji vozom na svijetu koja obuhvata vrlo različite mikroklime na južnom ostrvu Novog Zelanda.

Tazara Railway, Tanzanija i Zambija

Početak – Dar es Salaam; Kraj – Kapiri Mposhi; Dužina –1860km; Trajanje – 46h

46-satno putovanje rutom od 1860 km od tanzanijskog lučkog grada do New Kapiri Mposhija u Zambiji često traje mnogo duže. S druge strane, nekoliko vozova na svijetu nudi priliku za uočavanje divljači iz vlaka, ali Tazara (Uprava za željeznice Tanzanije i Zambije) čini upravo to. Za mnoge, ipak, vrhunac nije ni krajolik ni divlji svijet; to je prilika da provedete dva dana gledajući svakodnevni život kroz prozor i uživajući u galami i haosu kada se voz zaustavi, planirano ili neplanirano.

Izvor: putoholicari.rtl.hr