Kjoto – grad koji vodi u prošlost

Kjoto – grad koji vodi u prošlost

Kjoto – grad koji vodi u prošlost

Šetnja njegovim ulicama vraća u prošlost u vreme samuraja i bušida, misterioznih gejši i zen budizma.

Nekada glavni grad Japana, danas riznica za turiste koji žele da istraže bogatu istoriju, vekovnu tradiciju i spektakularnu prirodu. Smešten u regionu Kandsai, grad Kjoto karakterišu drevni drveni hramovi i živopisne gradske četvrti među kojima i danas šetaju graciozne gejiše, koje tokom proleća zasipaju milioni latica trešnjinog cveća.

Na prvi pogled pejzaž kao zaleđen u vremenu.

Kjoto je postao prestonica Japana još krajem VIII veka i ponosno je nosio ovu titulu narednih hiljadu godina. Izgrađen na povoljnoj lokaciji, oivičen brdima sa tri strane, sem južne gde se nalazi ulaz u ovaj drevni grad. Tokom vekova on se razvio u centar japanske umetnosti i kulture iz koje se širio uticaj na okolne prefekture – čineći ovu neverovatnu zemlju onim po čemu je danas prepoznatljiva. Podaci govore da je u njemu izgrađeno preko 2.000 svetilišta, zajedno sa brojnim vilama, palatama i vrtovima.

Sa svojih 17 lokaliteta koji se nalaze pod zaštitom UNESCO-a, on je značajan deo bogatog kulturnog nasleđa čitavog Japana.

Poznavaoci kulture i tradicije, tvrde da je deo grada po imenu Hagišijami bogat motivima i pejzažima iz tadicionalne kulture. A da pogled iz hrama Kijomicudera na obližnju dolinu pruža neverovatan doživljaj. Popularni pejzaži, protkani mistikom drevnog dalekog istoka i nekadašnjeg specifičnog načina života oživljavaju već pri prvoj šetnji kaldrmisanim ulicama poput Sanenzaka i Ninenzaka. Ispunjenih sa obe strane tradicionalnim lokalnim kućama poznatim i kao mačije.

Svojevrsni primeri stare japanske arhitekture – koji oslikavaju nekadašnju filozofiju života svakodnevnih stanovnika – upotpunjujući delić atmosfere koji vraća kroz vreme u život koji se ovde odvijao.

Poznata filozofija zen budizma, ovde je lako dostižna jer se jedan od njenih “izvora” nalazi upravo u hramu Mirnog zmaja koji potiče iz XV veka, kao i u najpoznatijem budističkom hramu na svetu Nanzenđi iz XIII veka. Ovaj drugi spada u jedan od Pet velikih Zen hramova.

Kjoto je grad koji nikada ne razočara turiste, jer se gotovo na svakom njegovom ćošku nalaze spomenici kulture među kojima su i Carska palatavila Šugakin, kao i  Zlatni paviljon Ginkakudžija, te budistički hram Todžu.

Izvor: nationalgeographic.rs