Školski sistem u Njemačkoj

Školski sistem u Njemačkoj

Školski sistem u Njemačkoj

Kada vaša djeca napune šest godina, moraju krenuti u školu, jer je pohađanje škole u Njemačkoj obavezno. Većinu njemačkih škola vodi država i vaša djeca ne naplaćuju pohađanje. Osim toga, postoje privatne i međunarodne škole koje naplaćuju školarinu.

Pojedinačne države odgovorne su za obrazovnu politiku. To znači da će školski sistem u određenoj mjeri zavisiti o regiji u kojoj živite vi i vaša porodica. Djeca nemaju uvijek isti nastavni plan i program u svakoj državi, a i udžbenici se mogu razlikovati. Pojedine države takođe imaju različite vrste škola. Uopšteno, njemački školski sistem strukturisan je na sljedeći način:

Grundschule (osnovna škola): Šestogodišnjaci obično započinju svoju školsku karijeru u osnovnoj školi, koja obuhvata prva četiri razreda. Samo u Berlinu i Brandenburgu osnovna škola nastavlja se do šestog razreda. Na kraju osnovne škole Vi i učitelji Vašeg djeteta odlučujete koju će srednju školu pohađati Vaše dijete, s obzirom na djetetov školski uspjeh.

Weiterführende Schulen (prateće škole) – najčešći tipovi su:

Hauptschule (srednja opšta škola od 5. do 9. ili 10. razreda)

Realschule (praktičnia srednja škola od 5. do 10. razreda)

Gimnazija (viša akademska srednja škola za razrede od 5 do 12 ili 13)

Gesamtschule (opšta škola za 5. do 12. ili 13. razred)

Hauptschule i Realschule: Mladi ljudi koji su uspješno završili Hauptschule ili Realschule imaju pravo na strukovnu obuku ili se mogu prebaciti u Sekundarstufe II/Oberstufe (≈ šesti razred) u gimnaziji ili Gesamtschule.

Gesamtschule: Kombinuje Hauptschule, Realschule i Gymnasium i nudi alternativu trodjelnom školskom sistemu..

Gimnazija: Na kraju 12. ili 13. razreda učenici polažu ispite poznate kao Abitur ( matura)  i ako uspješno završe srednju školu sa svjedočanstvom o višem srednjem obrazovanju koje im daje pravo studiranja na univerzitetu ili na univerzitetu primjenjenih nauka. Međutim, oni se takođe mogu odlučiti za stručno osposobljavanje i direktan ulazak na tržište rada

Upis djece i tinejdžera iz inostranstva u školu

Ako su vaša djeca školskog uzrasta pri ulasku u Njemačku, sigurno ćete se pitati kako da im pronađete mjesto u školi. O tome odlučuje uprava škole u dogovoru s lokalnim obrazovnim vlastima. Obično je pravilo da djeca koja su nedavno ušla u zemlju ne mogu pohađati redovnu školsku nastavu i umjesto toga će im biti ponuđena posebna probna nastava zbog nepoznavanja njemačkog jezika. Cilj je da se što prije integrišu u redovnu školsku nastavu.

Kako prepoznati dobru školu

U pravilu sami odlučujete koju će školu vaše dijete pohađati. Zato je dobra ideja pogledati nekoliko škola. Jedan znak dobre škole je da ne samo da pruža visokokvalitetnu nastavu, već nudi i izvannastavne aktivnosti kao što su pozorište, sport, jezički i muzički klubovi te školski izleti. Dobra škola takođe podstiče učestvovanje roditelja. Osim što biste trebali saznati ima li škola mjesta za vaše dijete, trebali biste se raspitati io vanškolskim mogućnostima. Ako vaša djeca još ne govore tečno njemački, pobrinite se da škola nudi nastavu njemačkog jezika, koja se obično naziva Deutsch als Zweitsprache (njemački kao strani jezik). Ovdje će se učitelji pobrinuti da vaše dijete razumije nastavu i može pratiti nastavni plan i program.

Izvor: Make it in Germany