Savjeti za pametno organizovanje prije putovanja!

Savjeti za pametno organizovanje prije putovanja!

Savjeti za pametno organizovanje prije putovanja!

Još uvijek se niste naučili pametno spakovati i isplanirati putovanje?! Pratite naše savjete!

Za početak je važno odabrati idealnu putnu torbu. Ukoliko takvu još nemate, prilikom kupovine obavezno isprobajte ono što kupujete. Preporuka je da to bude kofer s četiri točka koji je lagan i lako pokretljiv te ima dovoljno pregrada kako biste mogli odvojiti odjeću od obuće i kozmetike. Ukoliko imate putnu torbu bez točlića, koju ćete na odredištu morati i neko vrijeme nositi, težina iste igra veliku ulogu. Kao i ono što ćete u svoju torbu spakovati.

Bilo da je riječ o ručnom prtljagu bez točkića ili pak koferu koji možete vući ili gurati, provjerite vremensku prognozu kako biste mogli dobro isplanirati šta će vam od odjeće i obuće trebati. Razmislite i o tome koje sve aktivnosti planirate provoditi na putovanju kako biste ponijeli adekvatnu odjeću i obuću. Vodite računa o tome da nosite odjeću koja se ne gužva, kako sve ono ispeglano ne biste trebali ponovno peglati kad stignete na odredište.

Idealno spakovan kofer ili torba trebao bi izgledati ovako: broj dana koji planirate provesti na putovanju (ako je to primjerice sedam dana) podijelite s dva i računajte da bi dobijeni broj trebao označavati broj majica, košulja i slično, dok bi se trećina broja dana koje ćete provesti na putovanju trebala odnositi na broj hlača, suknji, haljina… Na ovaj način ćete izbjeći pretjerivanje. Naravno, ukoliko na putu ostajete duže od deset dana ili dvije sedmice, nema potreba za nošenjem još više stvari, pod pretpostavkom da odjeću imate gdje oprati.

Također, dobro razmislite o tome da odjeću koju nosite možete lako kombinovati, kako jedan komad s drugim tako i s obućom, kako ne biste pretjerali i po pitanju cipela, patika, štikli… A da biste uštedjeli na prostoru, u cipele možete staviti čarape ili neke sitne stvari. Kad je o kozmetici riječ, bilo bi najbolje na put nositi mala tzv. putna pakovanja. Osim što se upravo takva mogu kupiti, postoje i setovi za putovanja koje svaki put možete iznova napuniti. Bitno da takve bočice i posudice za kreme označite nekakvom naljepnicom kako biste znali šta se u kojoj od njih nalazi.

A da ne zaboravite ponijeti nešto bitno, poput punjača za mobitel ili neki drugi gadget ako ih već nosite na putovanje, omiljenu knjigu, sunčane naočale ili pak bilo šta od modnih dodataka, prije početka putovanja napravite popis koji nakon što sve spakujete još jednom dobro provjerite.

Ukoliko putujete u inostranstvo, dosta ranije provjerite imate li važeće putne isprave, a ako je riječ o mjestu na koje prvi put odlazite, svakako ‚‚proguglajte” sve o tome šta biste tamo mogli očekivati i šta bi valjalo posjetiti i raditi. No ni u tome nemojte pretjerivati, jer u svega nekoliko dana ne morate a niti možete obići sve znamenitosti ili popularna mjesta. Vjerujemo kako nikome nije u cilju na odmoru se umoriti. Stoga, spakujte se pametno, opustite se i uživajte!