Poziv na obuku za lidere interkulturalnih omladinskih razmena

Poziv na obuku za lidere interkulturalnih omladinskih razmena

Poziv na obuku za lidere interkulturalnih omladinskih razmena

Nakon uspešno obučenih više od deset generacija, Volonterski centar Vojvodine raspisuje poziv za novu generaciju polaznica/ka obuke za liderke/re interkulturalnih omladinskih razmena!

Sa posebnim zadovoljstvom objavljujemo ovaj poziv, ponovo otvoren za učesnice/ke iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Srbije, Francuske i Nemačke.

Cilj i kratak opis:

Program obuke za liderke/re interkulturalnih omladinskih razmena je sertifikovan od strane Nemačko-francuske kancelarije za mlade (OFAJ/DFJW). Program obuke prati kurikulum razvijen od strane Nemačko-francuske kancelarije za mlade.

Cilj obuke je da učesnice/ke obuči i osnaži za planiranje, organizovanje i realizaciju interkulturalnih omladinskih razmena. Obuka se sastoji iz tri jednonedeljna modula koji će biti realizovani redom u Nemačkoj, Francuskoj i Srbiji. Namenjena je učesnicama i učesnicima, koji imaju iskustva sa volonterskim kampovima ili omladinskim razmenama, a prvenstveno onima koji su zainteresovani da organizuju i vode interkulturalne omladinske razmene.

Tokom obuke učesnice/i će steći teorijska znanja i praktična iskustva iz sledećih oblasti:

  • Liderstvo, kompentencije liderki/a u interkulturalnim razmenama
  • Rad sa grupama, razvoj grupa, dinamika grupnog rada
  • Timski rad, uloge u timu, rad u međunarodnom timu
  • Odgovornost lidera razmena ka temama roda, feminizma, klimatskih promena, rasizma, mira …
  • Jezičke animacije
  • Kultura i interkulturalno učenje
  • Osmišljavanje programa omladinske razmene, logistika, finansijski plan, evaluacija programa
  • Predrasude i stereotipi, konflikti, komunikacija
  • Finansiranje programa, pisanje projekta i budžetiranje, izrada narativnog i finansijskog izveštaja
  • Različiti metodološki pristupi u interkulturalnom omladinskom radu

Organizatori:

Obuku realizuje Volonterski centar Vojvodine iz Srbije zajedno sa partnerskim organizacijama Interkulturelles Netzwerk iz Nemačke i Peuple et Culture iz Francuske. Trenerski tim je sastavljen od predstavnika partnerskih organizacija, a čine ga iskusne trenerice i treneri sa dugogodišnjim iskustvom u omladinskom radu, kao i programima neformalnog obrazovanja i interkulturalnih razmena.

Period i mesto realizacije:

Obuka se sastoji iz tri modula, a budući učesnici i učesnice u obavezi su da učestvuju u sva tri dela obuke. Obuka će se realizovati u skladu sa navedenim vremenskim planom:

I modul

  1. maj – 27. maj 2022.
    Podstam, Nemačka

II modul

  1. – 25. novembar 2022.
    Mosset, Francuska

III modul
    april/maj 2023.
             Mali Iđoš, Srbija

Profil:

Učesnice/ci obuke biće ljudi iz 3 grupe:

  1. Sa Balkana (Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore i Srbije), 2 učesnice/ka iz svake zemlje
  2. Nemačke, 6-8 učesnica/ka
  3. Francuske, 6-8 učesnica/ka

Svaku grupu čini do 8 učesnica/ka koji zadovoljavaju sledeće uslove:

  • najmanje 18 godina starosti
  • voljni da se angažuju u osmišljavanju i sprovođenju interkulturalnih omladinskih razmena
  • osobe koje mogu učestvovati u sva 3 dela obuke prema navedenom vremenskom planu
  • poželjno znanje nemačkog ili francuskog jezika
  • poželjno iskustvo učešća u interkulturalnim omladinskim razmenama ili volonterskim kampovima

Jezik obuke:

Zvanični jezici ovog programa su u prvih sedam ciklusa bili srpski, nemački i francuski. Na krug treninga otvorenom za Balkan, uobičajeni srpski zameniće nešto što mi zovemo „dobardanovski“ ili „naški“ 🙂 čijem se zajedničkom kreiranju radujemo. Trenerica i prevoditeljka sa Balkana su iz Srbije. Program treninga odvija se na jednom od ova tri jezika, uz obezbeđen konsekutivni prevod na druga dva. U radu u malim grupama učesnice/ci će koristiti engleski jezik, mada će po potrebi i u ovim delovima programa biti obezbeđen prevod.

Sertifikat:

Svi učesnici/ce koji uspešno završe čitav program obuke (učestvuju na sva tri dela) i urade praktični deo (učestvuju u pripremi i implementaciji jedne interkulturalne omladinske razmene) stiču pravo na sertifikat izdat od strane Nemačko-francuske kancelarije za mlade i time mogućnost (ukoliko to žele) da se nađu u javnoj bazi liderki/ra omladinskih razmena, te će na taj način biti dostupni organizacijama koje traže lidere i žele da ih angažuju. Više informacija o sertifikatu može se naći na sajtu www.dfjw-zertifikat.org

Finansijski aspekat učešća:

U toku trajanja obuke učesnice/ci imaju obezbeđen smeštaj, hranu, kao i sve neophodne materijale za rad. Putni troškovi učesnica/ka sa Balkana se refundiraju za put u Francusku i Nemačku prema pravilniku Nemačko – francuske kancelarije za mlade i unapred dogovorenom maksimalnom iznosu dovoljnom za pvratno putovanje.

Učesnice/ci sa Balkana plaćaju participaciju za učešće na treningu u iznosu od po 65€ za prva dva i 50€ za treći deo obuke, osim učesnica/ka sa Kosova koji plaćaju 25€ po delu. Učesnice/ci iz Nemačke i Francuske plaćaju participaciju u iznosu od 200-300€ po delu.

Rok za prijavu:

Popunjen prijavni formular treba poslati na e-mail adresu [email protected] najkasnije do ponoći 15. aprila 2022. godine!

Izvor: link.