Koliko je država na svijetu koje nemaju rijeke?

Koliko je država na svijetu koje nemaju rijeke?

Koliko je država na svijetu koje nemaju rijeke?

Rijeka je stalno tijelo tekuće vode. Ali kako se određuju granice između država koje nemaju nijednu rijeku? Koliko je država na svijetu koje nemaju rijeke?

Na primjer, Rusija ima oko 100.000 rijeka, što je više nego bilo koja druga zemlja na svijetu. Rijeke su važni izvori sredstava za život, jer pružaju vodu i važni su izvori za ribe i hidroelektrane. Osim toga, rijeke poput Amazona privlače hiljade turista godišnje. Međutim, 17 zemalja nema rijeku.

Mnoge zemlje bez rijeka uglavnom su pokrivene pustinjom.  U ovoj kategoriji su zemlje Bliskog istoka kao što je Saudijska Arabija, koja je najveća zemlja bez rijeke. Ostale zemlje uključuju Bahrein, Kuvajt, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Oman, Jemen i Katar. Većina tih zemalja ima riječna korita koja s vremena na vrijeme mogu poplaviti, ali nemaju trajne rijeke.

Ostrvske zemlje su još jedna kategorija zemalja bez rijeka. Zemlje bez rijeka u ovoj kategoriji uključuju Bahame, Maltu, Maldive, Nauru i Komore. Zemlje ostrva su ili premale da bi se prilagodile protoku rijeke ili nemaju visok oblik kopna iz kojeg može teći rijeka. Na Malti se neke male rijeke mogu formirati tokom kišne sezone, ali nisu trajne. Na Malti takođe nema jezera.

Neke otočne zemlje raštrkane su po nekoliko atola, što otežava formiranje i strujanje smislene i trajne rijeke. Zemlje u ovoj kategoriji uključuju Kiribati, koji uključuje više od 32 atola, Maršalska ostrva, koja imaju 29 atola, i Tuvalu, koji se diči površinom od oko 10 kvadratnih kilometara.

Monako i Vatikan, dvije najmanje zemlje na svijetu, takođe su zemlje bez rijeka. Vatikan se nalazi u Rimu, u Italiji, bez rijeke koja prolazi kroz nju, uprkos brojnim rijekama u Italiji.

Neke od riječnih pustinjskih zemalja imaju vadi, koji su privremeni vodeni tokovi koji teku uglavnom tokom kišne sezone, ali su suvi veći dio godine.  Vlade nekih zemalja, kao što su Kuvajt, UAE i Saudijska Arabija, pokušavaju desalinizovati morsku vodu kako bi je iskoristile.

Izvor: Link.