Baskija – španska misterija

Baskija – španska misterija

Baskija – španska misterija

Baskija (šp. El País Vasco ili, na baskijskom, Euscadi) je autonomna pokrajina Španije koja se nalazi na krajnjem severu, ima izlaz na Kantabrijsko more i graniči se sa Francuskom. U odnosu na ostale španske pokrajine, izdvajaju je drugačija istorija kao i njeno poreklo naroda i jezika, koje jedino nema dodira sa španskim korenima.

U Španiji se, pored zvaničnog, španskog jezika, govori još nekoliko jezika. Konkretno, u Baskiji postoji jezik koji se zove Euskera. Ono što je zanimljivo u vezi ovog jezika je da on spada u šest najstarijih jezika na svetu, ne pripada indoevropskoj porodici jezika, i samim tim nema nikakve sličnosti, kako sa drugim jezicima, tako i sa španskim. Štaviše, njegovo poreklo je ostala misterija i dan danas.

Baskijska kuhinja je jedna od najcenjenijih na svetu i poznata je činjenica da se u ovoj španskoj pokrajini nalaze neki od najboljih restorana sa kuvarima koji su najpriznatiji u svetu. Njihova hrana je raznovrsna, a mnogi njeni sastojci potiču iz Kantabrijskog mora, pa su samim tim jela sa morskim plodovima nešto što obavezno morate probati ukoliko se nađete u ovoj pokrajini. U Baskiji je posebno popularana zakuska u barovima koja se služi uz piće, a zove se pintxos.

Ukoliko ste ljubitelji prirode, uživate u istraživanju nepoznatih stvari kao i kulture, u Baskiji postoje mesta koja će vas sigurno ostaviti bez daha. Muzej moderne i savremene umetnosti Gugenhajm (šp. el museo Guggenheim) koji se nalazi u gradu Bilbao, jedan je od najpoznatijih na svetu, a njegov spoljašnji izgled će vam stvoriti iluziju da ste na nekoj drugoj planeti. Grad Bilbao je takođe poznat i po prelepim vidikovcima, pešačkim ulicama, kao i šetalištima pored obala reka.

Još jedna stvar koju obavezno morate posetiti je i popularna plaža – La Concha – u gradu San Sebastijan koji je jedno od glavnih turističkih centara Baskije, a poznat je i po održavanju Međunarodnog filmskog festivala.

Ono što posebno izdvaja Baskiju od ostalih španskih pokrajina je očuvanje njihove tradicije i postojanje ruralnih (seoskih) sportova. Svi baskijski seoski sportovi obuhvataju raznolike veštine, a ono što je svima zajedničko su činjenice da vode poreklo od radnih seoskih aktivnosti i da zahtevaju puno snage i fizičke izdržljivosti. Neki od seoskih sportova za koje se organizuju takmičenja su sečenje trupaca (los aizkolaris), košenje trave (los segalaris), bušenje rupe u kamenom bloku pomoću čelične šipke – sport koji potiče od rudarstva (los barrenadores). Na kraju, tu je i veština dizanja ogromnih stena (los harrijasotzailes) čiji se sportisti nazivaju kamenjarima. Trenutni rekord u ovoj veštini je 329 kilograma.

 

Autor teksta: prof. španskog jezika, Marija Jevtić