Ljubav zaista ide kroz stomak!

Ljubav zaista ide kroz stomak!

Ljubav zaista ide kroz stomak!

Postoji izreka „Ništa ne zbližava ljude tako jako kao dobra hrana“ i zaista jeste tako. Hrana često može da predstavlja poveznicu sa svojim precima i porijeklom, jer najčešće u svakoj porodici postoji neki „tajni“ recept koji se čuva i prenosi iz jedne generacije u drugu. Kada se porodica ili prijatelji okupljaju, kada se priprema neka zabava ili bilo kakvo dešavanje, hrana je uvijek tu.

Kultura neke države se ogleda u mnogo čemu, a hrana je jedan od sastavnih dijelova. Hrana u Velikoj Britaniji se uglavnom oslanja na kvalitet proizvoda, a ne na složenost samih recepata.

U doba kada je Velika Britanija bila vodeća kolonijalna sila, na britansku kuhinju su velik uticaj imale i ostale zemlje, prije svega Indija. Na primjer, anglo-indijska aromatična piletina tikka masala je jedno od najpoznatijih jela u Velikoj Britaniji, i s obzirom da se toliko udomaćilo, Britanci su ga prihvatili kao nacionalno jelo.

Britanska kuhinja predstavlja bogatu raznolikost nacionalnih i regionalnih jela, kao što su jela iz engleske kuhinje, škotska jela, velška kuhinja, jela Gibraltara i anglo-indijska kuhinja. Mnoga regionalna i lokalna jela su dobila naziv upravo po svom mjestu porijekla.

Neka od najpoznatijih tradicionalnih britanskih jela su:

 

  1. Fish and Chips

Ovo jelo je jedno od glavnih jela koje morate probati ukoliko odete u Veliku Britaniju, a možete ga pronaći bilo gdje. Englezi kažu da je ovaj obrok najljepše jesti vani sa pogledom na more, jer to „doprinosi“ samom ukusu.

 

  1. Bangers and Mash

Ovaj obrok podrazumijeva kobasicu sa gnječenim krompirom (ili poznatije kao pire krompir), pripremljene u sosu zajedno sa graškom. Ovaj obrok ćete najčešće vidjeti u pabu, po čemu je Irska najpoznatija.

 

  1. Full English Breakfast

Mnogi kažu da je doručak jedan od najvažnijih obroka, a Englezi to zaista tako i shvataju. Ovaj doručak podrazumijeva slaninu, jaje „na oko“, kobasicu, pečeni pasulj, tost hljeb, „crni puding“ (vrsta kobasice koja je napravljena od svinjetine i žitarica), gljive, paradajz i piće kao što su kafa ili čaj.

 

  1. Shepherd’s Pie/Cottage Pie

Ova dva jela su dosta slična, a jedina razlika je u izboru mesa – u prvom slučaju se koristi jagnjetina, dok je u drugom u pitanju govedina. Iako pie u prevodu na srpski jezik znači pita, ova dva jela nisu ni nalik tome. To je zapravo spoj mesa, povrća i krompira na vrhu, sve zajedno ispečeno u rerni.

 

  1. Yorkshire Pudding

Jedan od poznatih priloga uz glavno jelo koje se ističe u ovoj zemlji jeste jorkširski puding. Kao što je i slučaj sa prethodnim jelom, ovdje riječ puding ima drugačije značenja nego u srpskom jeziku. Tekstura podsjeća na puding, ali se peče u rerni i uglavnom služi uz glavno jelo sa mesom, a takođe je i sastavni dio poznatog engleskog „nedeljnog pečenja“ (Sunday roast).

 

Autor članka: predavač engleskog jezika Tina Vidović