Španski izumi

Španski izumi

Španski izumi

Mnogi uređaji koje danas koristimo nastali su upravo na teritoriji Španije. Njihovi poznati istraživači i izumitelji zaslužni su za to što je širom sveta došlo do napretka i poboljšanja kvaliteta ljudskog života, a istovremeno su i olakšali izvršavanje svakodnevnih obaveza i transport ljudi i robe.

Na samom poletku pominjemo najpoznatiji čistač podova: mop, zoger ili džoger. Tvorac ove naprave je Manuel Korominas (šp. Manuel Corominas) koji je na putu u Sjedinjene Američke Države dobio inspiraciju za kreiranje nečega što će olakšati svakodnevno čišćenje domova. Tamo je primetio da Amerikanci ribaju podove pomoću krpe i valjka i tada mu se javila ideja.

Tokom devete decenije devetnaestog veka u Španiji se prvi put pojavljuje stoni fudbal. Kasnija verzija ove igre se pripisuje Englezima. Zatim slede heftalica, klasična gitara, mehanički rezač za olovke kao i upakovane cigarete. Svetski poznat slatkiš – lizalica takođe je poreklom iz Španije. Nastala je 1958. godine zahvaljujući maštovitosti Enrika Bernata, a logo je dobila od velikog umetnika Salvadora Dalija.

Leonardo Tores (šp. Leonardo Torres) još jedan je u nizu poznatih španskih izumitelja. Najveći doprinos dao je prvom igricom za kompjuter koja se zvala Šahista (šp. El Ajedrecista). Partija šaha se igrala protiv robota, odnosno protiv kompjutera. Leonardu se takođe pripisuje i stvaranje prvog digitalnog kalkulatora, kao i daljinski upravljač sa radio frekvencijom.

Kada je u pitanju transport, Huan de la Sijerva (šp. Juan de la Cierva) tvorac je prvog žiroplana, odnosno rotora koji je predstavljao osnovu za stvaranje današnjeg helikoptera. Prva podmornica nastala je po ideji Narsisa Monturiola Estariola (šp. Narcís Monturiol Estarriol) koji je za podmornicu iskoristio motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Prvu žičaru izmislio je Španac Leonardo Tores Kevedo (šp. Leonardo Torres Quevedo) početkom dvadesetog veka. Zatim su dva inženjera tokom četrdesetih godina osnovala kompaniju Talgo koja se bavila proizvodnjom vozova. Emilio Erera Linares (šp. Emilio Errera Linares) bio je uključen u stvaranje prvog svemirskog odela.

Na samom kraju pomenućemo udeo koji je Španija imala u razvoju medicine. Krajem sedamnaestog veka u Španiji su se pojavile prve naočare za vid, a vokalni pedagog Manuel Garsija (šp. Manuel García) stvorio je prvi laringoskop. Nobelova nagrada 1906. godine otišla je u ruke Santjaga Ramona i Kahala (Santiago Ramón y Cajal) koji je napisao rad o strukturi nervnog sistema. Još jedna Nobelova nagrada za medicinu odlazi u Španiju zahvaljujući istraživanjima o sintezi ribonukleinske kiseline.

Da li su vam ovi podaci bili poznati?

Autor članka: prof. španskog jezika Olivera Pukšić