Najčarobnija mjesta u Evropi za obožavatelje Harry Pottera

Najčarobnija mjesta u Evropi za obožavatelje Harry Pottera

Najčarobnija mjesta u Evropi za obožavatelje Harry Pottera

Lokacije opisane i prikazane u sedam knjiga, deset filmova postale su prave turističke destinacije. Znamo da postoji još bezbroj obožavatelja koji još uvijek čekaju da im sova uleti kroz prozor sa pismom iz Hogwartsa pa smo upravo zbog toga za našu turneju po čarobnjačkom svijetu Harry Pottera odabrali čarobna mjesta koja ne uključuju samo lokacije za snimanje filmova, već i mjesta koja su nadahnula J.K.Rowling.

ELEPHANT HOUSE, EDINBURGH

Započinjemo sa kafićem Elephant House iz jednog posebnog razloga: to je mjesto gdje je svijet Harryja Pottera nastao. J.K.Rowling je upravo na ovom mjestu počela pisati knjigu o Harry Potteru. Dakle, Elephant House je mjesto odakle je počeo čarobnjački svijet, a kafić možete posjetiti između 8 sati i 22h, svakog dana u sedmici, petkom i subotom u 11 sati.

Uzmite kafu i dobru knjigu kako biste mogli uživati u kafiću u kojem je J.K. Rowling bezbroj sati provela stvarajući jednu od najpopularnijih knjiga na svijetu. Obavezno ponesite i marker sa sobom kako biste mogli dodati svoju poruku na zidu kupatila.

PLATFORMA 9 ¾: KING’S CROSS STANICA, LONDON

Londonska stanica King’s Cross ima poseban dio za ljubitelje Harry Pottera i savršeno mjesto za fotografisanje. J.K. Rowling rekla je da je odabrala stanicu King’s Crossa kao londonski terminal za Hogwarts Express jer su se njeni roditelji upoznali u vozu koji je odlazio sa stanice. Zamislite kako prelazite barijeru na platformi 9 ¾ gurajući kolica koja kao da prolaze kroz ciglu na čarobnu platformu.

HOGWARTS: ALNWICK, NORTHUMBERLAND

Koliko god bi fanovi željeli vjerovati da je Hogwarts pravo mjesto, on ipak nije. Međutim, možete se zaputiti u čarobni dvorac u kojem su se snimala dva filma, Alnwick u Northumberlandu.

Posjetioci mogu posjetiti okolinu dvorca gdje čak možete proći obuku za let na metli, a ako ipak želite posjetiti unutrašnjost dvorca morat ćete doći do katedrale Gloucester. Za prvih nekoliko filmova gotički hodnici korišteni su za snimke unutar Hogwartsa.

LIVRARIA LELLO&IRMAO – FLOURISH AND BLOTTS 

Dizajnirana na jedan sasvim neobičan način, sa čarobnim crvenim stepenicama koje se nalaze u centru knjižare, šarenim staklenim krovom i sjajnim neo-gotičkim ukrasima, ova knjižara čini da se osjećate kao da ste zalutali u Howgarts.

Lello je ugledao svjetlost dana 13.1. 1906. godine, međutim, iako sasvim posebna, knjižari je jedno vrijeme zbog loše prodaje prijetio bankrot, a njeni vlasnici, braća Lello, čak su planirali i da je zatvore. I onda se desio Harry Potter. Onda se sve promijenilo.