Muzej savremene umetnosti Kraljica Sofija

Muzej savremene umetnosti Kraljica Sofija

Muzej savremene umetnosti Kraljica Sofija

Za sve ljubitelje umetnosti Španija je pravi raj. Njeni muzeji, galerije i bogata istorija umetnosti pružaju priliku svima da se upoznaju sa svetskim i španskim vrhunskim umetničkim delima. Ako želite da saznate više o slikarstvu, grafici ili arhitekturi uživaćete u svemu što Španija ima da ponudi. Za ljubitelje savremene umetnosti danas smo pripremili pravu poslasticu: Muzej Kraljice Sofije (šp. Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía).

Ovaj muzej se nalazi u Madridu i osnovan je 1990. godine. U njemu se nalaze zbirke španskih i svetskih dela koja se ubrajaju u modernu umetnost. Zgrada u kojoj se nalazi nastala je u 16. veku na inicijativu tadašnjeg kralja Filipa II i tada je bila bolnica (šp. Hospital San Carlos). Muzej je zvanično otvoren 1992. godine i otvaranju su prisustvovali kralj Huan Karlos i kraljica Sofija. Ovaj muzej je osnovana u želji da se promoviše moderna umetnost i da se organizuju međunarodne izložbe.

Prvu kolekciju u muzeju čine dela koja su nastala u periodu od 1900. do 1945. godine. Glavno mesto zauzima Gernika Pabla Pikasa koja dimenzijama, ali i velikim brojem crno-belih elemenata, ostavlja bez daha. Pored Pikasa ovoj kolekciji pripadaju i dela Žorža Braka, Huana Grisa, Huana Miroa i Salvadora Dalija.

Druga kolekcija ima specifičan naziv: „Da li je rat gotov? Umetnost u podeljenom svetu“. U ovoj kolekciji nalaze se dela koja su nastala između 1945. i 1968. godine. Jedno od najupečatljivijih dela jeste Crvena zemlja (šp. Tierra Roja) Hosea Gerera. Osim njegovih, ovde možemo videti i dela Judžina Smita, Antonija Saure i Eduarda Aroja

„Od bunta do postmodernizma“ naziv je treće kolekcije koja obuhvata dela nastala u periodu od 1962. do 1982. godine. Breht, Abad i Luciano Fabro samo su neki od umetnika koji su zaslužili da se nađu u ovoj kolekciji zahvaljujući upečatljivim slikama i skulpturama čiji su tvorci. Jedna od najupečatljivijih skulptura zove se Čiviluk (šp. Perchero), a njen tvorac je Džordž Breht.

Radno vreme muzeja zavisi od sezone. Od aprila do septembra muzej je otvoren do 21h, dok je u oktobru i martu otvoren do 19h. Ulaz je slobodan ponedeljkom, sredom i subotom od 19h do 21h, a cena ulaznice je do 5 evra. Ulaz u muzej je moguć najkasnije 30 minuta pre zatvaranja biletarnice.

Preporučujemo vam da izdvojite jedan dan i uživate u svemu što ovaj muzej ima da ponudi!

Autor članka: prof. španskog jezika Olivera Pukšić