Čupa Čups- najpoznatiji španski slatkiš

Čupa Čups- najpoznatiji španski slatkiš

Čupa Čups- najpoznatiji španski slatkiš

Da li ste znali da je okrugli slatkiš na štapiću, čuvena lizalica, nastao u Španiji? Jedan od najboljih španskih izuma, lizalica marke chupa chups, pojavio se 1958. godine u Pilonji (Španija). Naziv marke dolazi od glagola chupar koji znači lizati, a njen tvorac je Enrik Bernat. Jedanaest godina kasnije, Enrik je rešio da proizvod lansira na međunarodno tržište, ali nije bio zadovoljan postojećim logotipom.

U želji da stvori najbolji logotip, Enrik je angažovao čuvenog katalonskog slikara Salvadora Dalija. Dali je tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama stekao dragoceno iskustvo jer se bavio dizajniranjem logotipa. Za izradu ovog logotipa bilo mu je potrebno samo sat vremena. Na sredinu je stavio žutu mrlju u obliku cveta i na nju velika crvena sjajna slova. Predložio je da se logo stavi na vrh lizalice kako cvet ne bi izgubio oblik, a i kako bi se slova jasno videla. Španski slatkiš je upravo po ovom detalju postao prepoznatljiv.

Dali je za dizajniranje logotipa dobio čitavo bogatstvo, a ova saradnja jako dobro prikazuje koliko je reklama važna za popularnost neke marke. I dan danas, ova marka je jedna od vodećih na tržištu i njeni proizvodi se prodaju u više od 100 zemalja sveta. Verujemo da ćete nakon ove priče obratiti pažnju na pakovanje ovih čuvenih lizalica kada ih sledeći put budete videli ili kupili!

 

Autor: prof. španskog jezika Olivera Pukšić