5 stvari koje vam nisu rekli o studiranju u inostranstvu

5 stvari koje vam nisu rekli o studiranju u inostranstvu

5 stvari koje vam nisu rekli o studiranju u inostranstvu

Studiranje u inostranstvu stvarno jeste neverovatno. Da, definitivno treba da studirate u inostranstvu ako vam se ukaže prilika. Međutim, studiranje u inostranstvu nije uvijek tako lako, prijatno i magično kao što izgleda.

Morate da učite 

Iako mnogi studenti primjećuju da predavanja nisu toliko stresna, možda čak i jednostavnija, i dalje su tu testovi koje trebate položiti i zadaci koje treba završiti. Lako može da vas povede želje za studentskim životom u novom okruženju i da počnete da kaskate, zato ne dozvolite da vas to zavara.

Moguće je da vam se ne dopadne!

Za neke od ovih studenata, biti daleko od kuće prvi put u životu je izazov, za druge to je užasno iskustvo ili teskoća da se priviknu na drugačiju kulturu. Koji kod da je razlog, moguće je da Vam se ne svidi, i to je u redu.

Možda će vam, i vjerovatno hoće, nedostajati kuća

Za mnoge, studiranje u inostranstvu je najdalja distanca i najduže vrijeme provedeno van kuće. Izbjegavajte da previše razmišljate o tome, i umesto toga fokusirajte se na ispunjavanje svojih dana novim ljudima, mjestima i stvarima koje vas okružuju.

Kulturni šok – to stvarno postoji

Zapravo, toliko stvarno, da postoje čak i stadijumi koji opisuju ovu pojavu (fenomen).

Stadijum medenog mjeseca – oduševićete se i bićete fascinirani svim aspektima vašeg novog privremenog doma.

Stadijum frustraciije – male stvari, kao sto je lutanje po gradu ili nepoznavanje lokalnog jezika počeće da vas irititaju.

Stadijum navikavanja – polako ali sigurno, naći ćete načine da se prilagodite novoj kulturi. Raspitivanje o lokalnoj kulturi u skoli, ili upoznavanje ljudi iz okoline su odlični načini da se poradi na tome.

Stadijum prihvatanja – počećete da prihvatate činjenicu da niste lokalac  i  da nikada nećete moći u potpunosti da se uklopite u kulturu vašeg domaćina i da su ove razlike u redu, i ne sprečavaju vas da živite izbalansiran, srećan svakodnevni zivot.

Loše stvari se uvijek dešavaju 

Dok doživljavate mnoge divne stvari u inostranstvu postoji šansa da ćete iskusiti i neke loše. Moguće je da će vas opljačkati, možete biti bolesni ili se izgubiti. Ipak ovi izazovi i frustrirajući momenti čine studiranje u inostranstvu iskustvom za pamćenje. Kada se vratite kući osjećaćete se ponosno jer ste po prvi put bili samostalni.

Uprkos svemu, studiranje u inostranstvu će biti jedno od najljepših iskustava u vašem životu. Zato izaberite svoj fakultet i krenite u novu avanturu.