Najčešće postavljana pitanja za English Teaching u Kini

Najčešće postavljana pitanja za English Teaching u Kini

Najčešće postavljana pitanja za English Teaching u Kini

Ukoliko razmišljate o prijavi na program English Teaching u Kini, ali još uvijek niste sigurni da li je ovaj program baš za Vas donosimo Vam spisak pitanja koja naši kandidati najčešće pitaju, a koja će Vam pomoći da se bolje informišete i odlučite da li biste željeli i da učestvujete u programu.

Šta je English Teaching program?

English Teaching je program koji omogućava fakultetski obrazovanim mladim ljudima priliku da žive i rade u jednoj od najmnogoljudnijih i najrazvijenih zemalja 21. vijeka, Narodnoj republici Kini.

U kojim gradovima mogu da radim?

Za sada sve naše kandidate smještamo u Peking i Tjenđin. Danas je Peking jedan od najpopularnijih glavnih gradova na svijetu sa populacijom od preko 17 miliona stanovnika, dok je Tjenđin treći najnaseljeniji grad u Kini poslije Pekinga i Šangaja.

Kakvi su uslovi rada u Kini?

Škole i vrtići u kojima naši kandidati rade su opremljene najsavremenijom opremom što uveliko olakšava organizovanje časa i rad sa djecom. Svaka škola ima svoj plan i program po kom se pripremate za časove. Nastava se odvija u potpunosti na engleskom jeziku, časovi traju oko 20 minuta, a na časovima imate pomoć asistenta (teacher's assistant). 

Šta je teacher’s assistant i koja je njegova uloga?

Teacher’s assistant je kolega koji Vam pomaže da održite čas i realizujete sve aktivnosti koje ste planirali, ali i da premostite komunikacijski jaz koji postoji između Vas i Vaših učenika s obzirom da velika većina kandidata koji se uključuju u program ne govore mandarinski jezik. Na ovim pozicijama uglavnom rade studenti anglistike, tako da ćete se sa njima moći dobro razumjeti, što će Vam mnogo značiti za uspješno obavljanje posla. 

Važno je napomenuti da je teacher’s assistant Vaš najblilži saradnik i da sa njim trebate imati dobar i kolegijalan odnos, jer će to najviše uticati i na kvalitet Vašeg rada, brzinu kojom ćete se uklopiti na poslu, kao i na to kako će Vas doživjeti kolege u Vašem novom radnom okruženju. 

Koliko traje program?

Program traje namjanje godinu dana s obzirom da ugovor sa poslodavcem potpisujete na jednu školsku godinu. Ukoliko budete zainteresovani, po isteku godinu dana možete produžiti ugovor za novu školsku godinu.

Koliko sati radim sedmično?

Radno vrijeme je 8 sati dnevno, 40 sati sedmično.  

Koje su moje obaveze kao predavača u Kini?

Vaša glavna obaveza je držanje časova i pisanje priprema za časove, kao i priprema svih materijala koje želite da koristite na Vašem času. Za svaki čas morate unaprijed pisati pripreme, a rok za dostavu priprema je određen u skladu sa internom politikom škole. Predavači koji rade u vrtićima imaju manji broj časova, tako da im ostaje vremena da se druže sa drugim kolegama i djecom iz vrtića, što im može dosta pomoći da se brže uklope u novu radnu sredinu i da bolje upoznaju svoje učenike. 

Da li imam slobodne dane i kada?

Svake sedmice imate slobodna dva dana. Osim toga, imate pravo na godišnji odmor i slobodne sve državne praznike.

Kakve su mogućnosti napredovanja na poslu?

Ukoliko u prvih godinu dana pokažete dobre rezultate u radu sa djecom i ako sa kolegama imate dobru komunikaciju neće biti nikakavih problema da Vam škola ponudi da ostanete još jednu školsku godinu. U tom slučaju će se potpisivati novi ugovor, pregovaraće se o povećanju plate ili napredovanju na radom mjestu u okviru iste škole. 

Koju vizu dobijam?

Svi kandidati koji ispunjavaju uslove propisane programom dobijaju radnu Z vizu. Viza se dobija prije odlaska u Kinu, tako da nemate obavezu da se vraćate kući nakon što dođete tamo i krenete da radite. Važno je naglasiti da tokom aplikacionog procesa imate našu punu podršku kako biste što lakše pripremili svu potrebnu dokumentaciju.  

Kolika je početna plata?

U prvih godinu dana, početna plata predavača iznosi oko 1200 USD, nakon čega se povećava na oko 1400 USD. 

Da li je moja plata dovoljna da pokrije mjesečne troškove? 

Vaša početna plata je značajno veća od prosječne plate Kineza, s obzirom da imate plaćen stan možete lagodno da zivite i ustedite novac na mjesecnom nivou.

Kada mogu da se prijavim za program? 

Prijave za program su otvorene tokom cijele godine. Kada se uključite u program odmah počinjemo sa pripremom Vaseg profila. Treba imati na umu da je najviše radnih pozicija dostupno na proljeće i u jesen, tj. početkom školske godine i na kraju prvog polugodišta. 

Koliko je vremena potrebno od prijave do odlaska u Kinu?

S obzirom da se dio priprema odvija u matičnoj državi, a dio u Kini potrebno je izmjeđu 4 i 9 mjeseci.

Kome da se obratim ako mi u Kini bude potrebna pomoć?

Prije Vašeg polaska ćemo obaviti orjentacioni trening i tada Vas uputiti kako da postupite ukoliko Vam bude potrebna pomoć. Pri tom, tokom cijelog aplikacionog procesa i Vašeg boravka u Kini na programu imate podršku svog koordinatora iz Centra za afirmaciu i razvoj i koordinatora iz partnerske agencije u Kini.

Ukoliko želite da se prijavite za program English Teaching u Kini kliknite OVDE