Moje prvo putovanje u Francusku – iskustvo sa ljetnog kampa u Francuskoj

Moje prvo putovanje u Francusku – iskustvo sa ljetnog kampa u Francuskoj

Moje prvo putovanje u Francusku – iskustvo sa ljetnog kampa u Francuskoj

Svoja iskustva sa volonterskog kampa u Francuskoj prenosi nam Nataša:

“Moje prvo putovanje u Francusku bilo je  2017. godine. Zahvaljujući  Centru za afirmaciju i razvoj i njihovoj saradnji sa „REMPART“ organizacijom učestvovala sam u programu volontiranja u obnovi francuske kulturne baštine.

Volontiranje se odvijalo u avgustu kada je ljeto u Francuskoj zaista bilo prijatno. Moje odredište bilo je malo pitoreskno selo Domaran u predivnoj regiji Loreni,  gdje su me dočekali moji domaćini. Prije odlaska u kamp, posjetila sam susjedno selo, Šatenoa,  gdje sam prisustvovala ceremoniji krštenja. Po prvi put sam prisustvovala jednom takvom obredu i  to je ostavilo utisak na mene. Uživala sam u cijeloj ceremoniji  koja je bila popraćena svečanom pjesmom. Ipak, moj zadatak je bio rad na popravci zida kojim je opasan dvorac Domartan. Uz druženje i rad  sa mnogim mladim Francuzima zajedno smo uspjeli da završimi posao predviđen za to ljeto. Budući da studiram Francuski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Banjoj Luci, boravak u Francuskoj mi je između ostalog omogućio da usavršim svoje poznavanje jezika. Pored rada i druženja, sa našim moderatorima smo posjetili okolna mjesta, između ostalog rodnu kuću francuske heroine  Jovanke Orleanke, „zlatni grad“ Nansi i mnoge druge.  Pošto smo završili posao, zejedno sa domaćinima smo pripremili bogatu večeru na kojoj smo proslavili naš skromni doprinos kulturnoj baštini i razgovarali sa novinarima.

I tako, mom boravku u ovoj prelijepoj zemlji  došao je  kraj. Dok gledam zastavu Francuske koja se vijori na vrhu jedne visoke zgrade očekujem svoj autobus.  Sabiram utiske, razmišljam o ljubaznosti francuskog naroda i o svim prirodnim ljepotama koje krase ovu zemlju.

Nadam se da će ovaj tekstić ohrabriti sve one koji žele da posjete Francusku da to i učine ali i probude ljubav prema ovoj divnoj državi i ljubaznom narodu kod svih onih koji nisu o tome ni razmišljali”.

Prijavite se i Vi!