Održana treća u nizu radionica Centra za pravnu edukaciju

Održana treća u nizu radionica Centra za pravnu edukaciju

Održana treća u nizu radionica Centra za pravnu edukaciju

„Zašto je rod prepreka za pol? Diskriminacija kao stil života!“ naziv je edukacije u organizaciji Centra za pravnu edukaciju, koja je održana 28.9.2017. godine, u prostorijama Centra za afirmaciju i razvoj u Banjaluci.

Centar za pravnu edukaciju, koji postoji u okviru Centra za afirmaciju i razvoj, rezultat je ideje mladih pravnika i studenata prava, da građane upoznaju sa pravima koja uživaju na osnovu zakona i drugih propisa koji ih štite, na jedan novi, interaktivan, i što je najbitnije, razumljiv način.

Predavači pomenute edukacije su bili Filip Ignjatić, student Pravnog fakulteta u Banjaluci i volonter Centra za pravnu edukaciju, i Vanja Jošić, predstavnik Instituta za razvoj mladih i zajednice „Perpetuum Mobile“, koji iza sebe ima dugogodišnje predavačko iskustvo u vezi sa ovom, uvijek aktuelnom temom.

Na edukaciji se moglo saznati šta je stereotip, a šta predrasuda, kakva je uloga Ombudsmena za ljudska prava u zaštiti od diskriminacije, šta su to gender centri, kome se obratiti za pomoć i zaštitu, i sl. Na ova i mnoga druga pitanja, predavači su odgovorili na način da ovu temu i moguće mehanizme zaštite što više približe svakom pojedincu. Pri tome, napominjemo, da tokom edukacije nisu pružani konkretni pravni savjeti, niti pravna pomoć u konkretnim predmetima, već je izlaganje bilo isključivo edukativnog karaktera, temeljeno na normativnim rješenjima i praksi.

Sve tri dosadašnje edukacije Centra za pravnu edukaciju su se pokazale kao veliki uspjeh, obzirom na veliki broj građana koji su izrazili volju i želju da uzmu učešća u istim i koji su iskazali interes da prate i dalje aktivnosti Centra i sudjeluju u istim. Centar za pravnu edukaciju nastavlja dalje sa svojim aktivnostima i pripremom budućih edukacija, koje će se, takođe, baviti aktuelnim i praktičnim temama, putem kojih će se pravna rješenja približiti „običnom građaninu“.

Najavu idućih aktivnosti Centra za pravnu edukaciju pratite na našoj internet stranici kao i na društvenim mrežama: facebook, instagram i twitter.