Reči u engleskom jeziku sa zanimljivim poreklom

Reči u engleskom jeziku sa zanimljivim poreklom

Reči u engleskom jeziku sa zanimljivim poreklom

Mnoge reči u engleskom jeziku, iako naizgled obične i lake za izgovor, sa sobom nose fascinantno i iznenađujuće poreklo. U ovom tekstu ćete saznati kakvu priču kriju engleske reči koje možda upotrebljavate gotovo  svakodnevno.

  1. Sandwich (sendvič)
    Sendviči su dobili svoje (čudno) ime od četvrtog grofa od Sendviča, engleskog političara i plemića iz 18. veka. Okolnosti navodnog pronalaska sendviča od strane lorda Sendviča predmet su žestoke rasprave među lingvistima. Neki veruju da je svoju hranu konzumirao između dva komada hleba, tako da nije morao da napusti svoj voljeni sto za kockanje, i da su njegove kolege kockari počeli da traže od slugi „isto što je Sendvič naričio“, a kasnije i samo „sendvič“ . Drugi (oni koji više poštuju rad lorda Sendviča) veruju da je jeo hranu na taj način da bi mogao da ostane za svojim stolom i da poštuje svoje političke obaveze.
  2. Robot
    Šekspir nije bio jedini pisac koji je uveo nove reči u engleski jezik. Engleska reč ‘robot’ potiče od češke reči ‘robota’, što znači ‘prinudni rad’. Reč je autor Karel Čapek uveo 1920-ih u svoju naučnofantastičnu dramu „R.U.R“ („Rossomovi univerzalni roboti“), koja istražuje ideju proizvodnje sintetičkih ljudi. Zanimljivo je da je kasnije otkrio da on sam nije izmislio reč, već je njegov brat, koji je bio poznatiji po svom slikarskom radu.
  3. Jeep (džip)
    Svima poznat automobil bio je prvi automobil sa pogonom na sva četiri točka. Napravljen je u Sjedinjenim Američkim Državama da bi služio vojnicima u toku Drugog svetskog rata. Njegov prvi naziv je bio General Purpose Vehicle, ili skraćeno GP. Američki vojnici su ga vremenom prozvali Jeep, što je na kraju postalo i zvanično ime kompanije.
  4. Tattoo (tetovaža)
    ‘Tetovaža’ je dobila ime od polinezijske reči ‘tatau’ koja jednostavno znači ‘znak koji je napravljen na koži’. Izraz u ovom obliku razvio se iz samoanske reči ‘tattow’ što znači ‘udariti’. Prva poznata upotreba na engleskom jeziku pojavila se 1786. godine u putopisu ‘’Endeavour’’, kapetana Džejmsa Kuka, u kome je opisao tradiciju tetoviranja među ljudima koje je upoznao tokom putovanja u Polineziji. Praksa tetoviranja postojala je u Engleskoj i pre ovog vremena, ali se pre preuzimanja reči za tetoviranje koristila samo reč ‘painting’ (slika, slikanje).