Najbolja odluka koju možeš doneti – kulturna razmena u Americi

Najbolja odluka koju možeš doneti – kulturna razmena u Americi

Najbolja odluka koju možeš doneti – kulturna razmena u Americi

Naša učesnica programa kulturne razmene sa SAD-om, Iva, javlja nam se iz Velsvila, gradića nadomak Salt Lejk Sitija, gde boravi već 2 meseca. Čitajte više o njenom iskustvu u nastavku.

Oduševljena sam programom, jer za 13 meseci koje ću provesti ovde, upoznaću još bolje porodicu kod koje boravim i imati mogućnost da putujem. Smatram da je ovaj program nešto jedinstveno i drugačije, zato što ću živeti 12 meseci sa autentičnom američkom porodicom i iskusiću njihov način života. Porodica ima šestoro dece. Iako je to možda za neke prevelika odgovornost, ja mogu sigurno da kažem da bolju porodicu nisam mogla da izaberem. Od trenutka kada sam došla, prihvatili su me kao vlastitog člana porodice.

Iako sam ovde tek 2 meseca, imam osećaj da živim sa njima par godina. Proslavljamo praznike zajedno, putujemo i svaki dan nam je drugačiji i ispunjen. Ja sam u malom gradu koji je na sat vremena od Salt Lejk Sitija, ali ima dosta aktivnosti i dešavanja. Grad je bezbedan i ušuškan, svi ljudi u njemu su jako prijatni. Zato mislim da je ovaj program najbolji, jer stvarno imam mogućnost da osetim njihov način život i sama ga proživim.

Trudim se da slobodno vreme što bolje ispunim raznovrsnim aktivnostima. Upoznajem grad u kojem sam, kao i obližnje gradove ili atrakcije, idem na košarkaške utakmice, planinarim sa porodicom… Pošto se bliži zima, u slobodno vreme ću uglavnom skijati. Isplanirala sam putovanje u Denver i Njujork pred Novu godinu.

Najlepši dio mog iskustva jeste jako lep odnos sa porodicom i sloboda koju imam. Pored dnevnih obaveza koje imam, uvek imam mogućnost da odvojim vremena za sebe u toku dana. Porodica me je srdačno prihvatila, tako da sam pozvana na svako okupljanje sa njihovom familijom. To mi je trenutno najupečatljivije, što se osećam kao deo njihovog života. Upoznajem nove ljude i njihovu kulturu.

Budućim kandidatima poručuje:

Preporučila bih svim budućim kandidatima da ne razmišljaju mnogo, nego da se prijave za program, ako su u mogućnosti, jer će ovo sigurno biti jedno od najlepših životnih iskustava. Ni sama nisam bila svesna koliko ću biti oduševljena ovim programom, ali sada sigurno mogu da kazem da svako ko je u mogućnosti treba da doživi ovo.

Ukoliko i ti želiš u SAD, preostaje ti da klikneš PRIJAVI SE