Otkrivanje samog sebe kroz druge kulture – kulturna razmena u Španiji

Otkrivanje samog sebe kroz druge kulture – kulturna razmena u Španiji

Otkrivanje samog sebe kroz druge kulture – kulturna razmena u Španiji

Naša učesnica programa kulturne razmene sa Španijom, Nina, provela je dva i po meseca u Madridu, srcu Španije. Više o njenom iskustvu pročitajte u nastavku. 

Kada je reč o samom programu, mogu samo da izrazim zahvalnost što postoji ovako nešto za mlade ljude! Podrška, organizacija, sve je bilo savršeno. Porodica u kojoj sam bila, da sam je birala, ne bih izabrala ovako dobru. Imali smo odličnu komunikaciju, pravili kompromise i izlazili jedni drugima u susret. Već nakon prve dve nedelje nisam imala osećaj da su mi Host Family, već prava porodica.

Prvih mesec i po dana bili smo u njihovoj letnjoj kući u regionu Murcia, a poslednjih mesec dana provela sam u Madridu. Prvi period je bio pravi odmor i uživanje, a Madrid sa svim svojim čarima učinio je vreme aktivnijim i zabavnijim. U svakom slučaju, utisci su više nego pozitivni! Slobodno vreme koristila sam na putovanja u različite gradove i upoznavanje sa lokalnim atrakcijama. Uglavnom, trudila sam se da mi svaki trenutak bude maksimalno ispunjen.

Najlepši utisak mi je ostavila pre svega porodica, od koje mnogo zavisi kvalitet učešća u programu. Moja porodica u Španiji me je ne samo prihvatila, već me je dočekala širom otvorenih ruku i srca i tretirala kao ravnomernog člana porodice. Taj osećaj pripadnosti i podrške je bilo nešto što mi je mnogo značilo tokom celog boravka. Moram da naglasim da je dobra komunikacija ključ za uspešno iskustvo i stvaranje pozitivnog okruženja. Tako da bi jedan od saveta za sve buduće kandidate bio, da sa porodicom iskomuniciraju sve svoje potrebe i osećanja.

Jedna od najinteresantnijih stvari u mom iskustvu bilo je to što sam menjala lokaciju stanovanja sa porodicom. To mi je pored obilazaka i putovanja u slobodno vreme, omogućilo da istražujem različite delove Španije i uživam u raznolikostima i energiji ove čarobne zemlje. Upoznavanje novih ljudi tokom boravka u Španiji je jedno od najvrednijih aspekata mog iskustva kulturne razmene, što mi je značajno obogatilo iskustvo i omogućilo da ostvarim poznanstva širom sveta.

Budućim kandidatima poručuje:

Nemojte se plašiti izlaska iz svoje zone komfora. Program kulturne razmene je prilika da prevaziđete svoje granice, razvijete veštine koje možda niste ni znali da posedujete i otkrijete nove strane vaše ličnosti. Budite spremni na otvorenost i prilagodljivost. Ovo putovanje doneće vam mnogo izazova, ali i neverovatnih prilika, naučićete mnogo o sebi, drugima i svetu oko sebe. Istražujte i budite otvoreni za nova iskustva, koja će vas obogatiti na mnogo načina, prepustite se ovom predivnom putovanju i iskoristite svaki trenutak!

Ukoliko i ti želiš u Španiju, preostaje ti da klikneš PRIJAVI SE