Urbane čari i opuštanje uz more – kulturna razmena u Italiji

Urbane čari i opuštanje uz more – kulturna razmena u Italiji

Urbane čari i opuštanje uz more – kulturna razmena u Italiji

Naša učesnica programa kulturne razmene sa Italijom, Kristina, piše nam iz Katanije, na istočnoj obali Sicilije, gde boravi već mesec dana. Više o njenom iskustvu pročitajte u nastavku. 

Nalazim se u Kataniji, na Siciliji već otprilike mesec dana u jednoj divnoj porodici sa blizancima od osam godina. Od prvog dana imam jako lep i opušten odnos sa njima i puuuno smeha i zabave! Porodica je veoma prijatna, opuštena, nasmejana i lako se dogovaramo oko svega.

Živim blizu centra, do kog metroom stižem za desetak minuta. Mogu slobodno da uživam u najpoznatijoj ulici Via Etnea, koja je uvek puna ljudi, sa mnoštvom restorana, prodavnica, pijaca. U blizini je i poznata riblja pijaca, nezaobilazna tačka za turiste. Grad je prelep i prepun znamenitosti, građevina baroknog stila, ulica i uličica… U blizini se nalazi i aktivni vulkan Etna, koji može da se poseti, što svakako imam u planu.

Katanija leži na moru, tako da ima i dosta plaža. Moja omiljena je peskovita plaža, La Playa – raj za dušu. Posetila sam i obližnji gradić Aci Trezza, mali ali divan, sa dvorcem Aci Castello, sa kog se vidi ceo grad i nepregledno more.

Još jedno mesto koje mi je ostalo urezano jeste Isola delle Correnti – malo zaobljeno ostrvo na teritoriji opštine Portopalo. To je najjužniji deo Sicilije i mesto na kom se spajaju Mediteransko i Jonsko more – razlika u morima je neverovatna!

Pored svega toga, naravno, mora se spomenuti i hrana! Pica, pasta, razne vrste ribe, arančini, kanoli, granita sa briošem, ceđena narandža – spremuta… Imaš slobodu izbora i možeš u potpunosti uživati u novom okruženju i kulturi. 

Ono što mi se takođe dopada jesu ljudi koji su prijateljski raspoloženi, uvek voljni da ćaskaju i da se druže. Ja sam upoznala tri devojke iz Amerike, koje su takođe na programu razmene i sa njima se povremeno viđam, izlazimo na večere, u klubove i organizujemo zajedno izlete za vikend. Sledeća destinacija nam je glavni grad Palermo! U slobodno vreme volim još i da se vozim trotinetom i samo razgledam grad…

Budućim kandidatima poručuje:

Za sve one koji razmišljaju da se prijave, preporučujem da to i učine, bilo koja država da je u pitanju. Ne možete znati tačno kako će vam biti, da li ćete se snaći ili ne, ali to možete videti samo ako pokušate. Upoznaćete mnoge nove stvari, predele, ljude, ali i same sebe! Onom ko se prvi put odlučuje na ovako nešto, sigurno neće biti sve lako. Ali znajte da sve poteškoće koje imate tokom puta će vredeti, jer ćete na kraju imati iskustvo za pamćenje! 🙂

Ukoliko i ti želiš u Italiju, preostaje ti da klikneš PRIJAVI SE