Jedna od najlepših turističkih atrakcija Tajlanda: Hram Vat Arun

Jedna od najlepših turističkih atrakcija Tajlanda: Hram Vat Arun

Jedna od najlepših turističkih atrakcija Tajlanda: Hram Vat Arun

Ovaj hram se smatra jednom od najlepših turističkih atrakcija u Bangkoku, pre svega zbog njegovih ukrasa od porcelana.

Vat Arun na obali reke Čao Praja se smatra se jednim od najlepših hramova na celom Tajlandu. Pored toga što nosi ime po hinduističkom bogu Arunu – personifikaciji zalaska Sunca, on je poznat i po činjenici da su njegovi zidovi i kule sa cvetnim ukrasima izrađeni od porcelana.

Tačan datum gradnje ove velelepne građevine nije poznat, iako je sigurno da postoji najmanje od 17. veka. Ipak, njegov najupečatljiviji arhitektonski detalj je toranj u kmerskom stilu, sagrađen početkom 19. veka za vreme vladavine Rame II – nakon što je započeo obnovu napuštenog zdanja. Ovaj toranj se još naziva i prang, a različiti izvori navode različite brojke kada je njegova visina u pitanju od čega se većina slaže da ona iznosi oko 82 m.

Oko njega se nalaze još četiri manja pranga ali i figure vojnika i životinja izrađenih u kineskom stilu. Međutim, kako je pored svoje grandiozne veličine ukrašen neverovatnim ukrasima on je vremenom postao jedna od najposećenijih turističkih atrakcija Bangkoka. Stručnjaci navode da je za izradu kitnjastih mozaičkih ukrasa iskorišćeno je na hiljade školjki i komada slomljenog kineskog porcelana – za koji se vezuje zanimljiva priča.

Naime, kako su u prošlosti mnogi kineski brodovi pristajali u gradsku luku i usput bacali džakove pune viška porcelana, veliki deo je recikliran i iskorišćen za ukrašavanje lokalnih hramova – uključujući Vat Arun.

Preuzeto sa: https://nationalgeographic.rs/