Baskija – nešto neobično i drugačije

Baskija – nešto neobično i drugačije

Baskija – nešto neobično i drugačije

Naša učesnica programa kulturne razmene sa Španijom, Ana, piše nam iz Gorliza, gradića u Baskijskoj oblasti, gde boravi već skoro 2 meseca. Više o njenom iskustvu pročitajte u nastavku.  

 Po dolasku na razmenu, trebalo mi je vremena da se prilagodim na drugačiji način razmišljanja ljudi ovde, kao i na specifičnu baskijsku klimu. Smatram da generalno dobro funkcionišem sa porodicom i da smo uspeli da se uklopimo. Gorliz je malo mesto, ali je jako slatko i čisto, a priroda je prelepa. 

Imajući u vidu da je Baskija jako kišovita tokom zime i da je malo lepih sunčanih dana, upravo gledam da ih maksimalno iskoristim šetajući po mestu ili obilazeći mesta i gradove u pokrajini, uživajući u lepoj prirodi i plažama i aktivnostima sa porodicom. U predstojećem periodu, planiram da putujem i do udaljenijih većih turističkih gradova. Pored toga, samostalno učim i vežbam španski jezik.

Ono što nikako nisam očekivala jeste da Baskijski deo zapravo ima potpuno drugačiju kulturu, jezik i tradiciju u odnosu na ostatak Španije i drago mi je da sam uz pomoć ovog programa imala priliku da ga posetim, jer teško da bih to samoinicijativno uradila.  

Budućim kandidatima bih poručila da se što više informišu o mestu, regiji, klimi, kulturi u kojoj dolaze i da unapred znaju kako žele da provode svoje slobodno vreme.

Ukoliko i ti želiš u Španiju, preostaje ti da klikneš PRIJAVI SE