Park Guelj, Barselona

Park Guelj, Barselona

Park Guelj, Barselona

Barselona će Vam se učiniti nestvarnom ako posetite i čuveni Gaudijev park Guelj. Ovo je jedan od najimpresivnijih svetskih veštačkih pejzaža i savršeno mesto za vašu fotografiju.

Šaren, veseo i razigran ovaj prelepi park će vam fiksirati osmeh na licu dok se divite Gaudijevom umeću da sve te oblike i boje sklopi u ovaj posve autentičan ambijent.

Na brdu El Karmel, u delu La Salut, u blizini Gracia distrikta u Barseloni, nalazi se park Guelj arhitekte Antonija Gaudija koje je na ovom projektu bio angažovan od 1900. do 1914. godine. Grof Euzebio Guelj po kome park i nosi ime bio je oduševljen parkovima koje je posećivao po svetu i želio je da Barselona dobije nešto slično ali ipak jedinstveno.

Prostire se na nekoliko hektara zelene površine u severozapadnom delu Barselone. U ovom parku je sve u obliku pečuraka, to je zaista jedno neobično mjesto, pa biste pri ulasku mogli pomisliti da ste došli na snimanje jedne zanimljive bajke.

Park predstavlja spoj prirode i arhitektonskih elemenata u prepoznatljivom Gaudijevom stilu. Centralno mesto parka je velika terasa sa koje se pruža jedinstven panoramski pogled na Barselonu i na dve bajkovite kućice koje su dio parka.

Terasa je okružena klupom u obliku morske zmije i dekorisana mozaikom od polomljenih keramičkih pločica.

Prvobitna ideja je bila izgradnja 60 luksuznih kuća sa sjajnim pogledom na grad, ali je, ipak, nakon 1926. godine ideja promenjena, pa je naselje postalo veliki park. U jednoj od izgrađenih kuća živeo je i sam Gaudi, inače danas muzeju.

U Gaudijevoj kući-muzeju možete videti mnogo skica ovog izuzetnog umetnika i skulptora. U muzeju se nalazi jako zanimljiv nameštaj, koji je sam Gaudi dizajnirao.

Sa terase imate predivan pogled na grad i more. Park Guelj je jedan od najzanimljivijih i najživopisnijih svetskih parkova!

Dva su glavna dela Guelj parka: Monumentalna zona i slobodna zona. Slobodna zona je veća, zapravo ogromna i ulaz u ovaj dio parka je besplatan, dok se za onaj glavni, za monumentalnu zonu ulaz plaća.

Iako mnogi kažu da je najbolji pogled na grad sa Montjuic tvrđave, djeluje da se mnogo lepši pogled na Barselonu pruža upravo iz parka Guelj i to iz slobodne zone.

Preuzeto sa: kofer.info