Park metasekvoja i kedrova u močvari u Janvejdžou

Park metasekvoja i kedrova u močvari u Janvejdžou

Park metasekvoja i kedrova u močvari u Janvejdžou

Svake jeseni, močvarni park Janvejdžou koji se nalazi u samom srcu grada Nančang doživljava vrhunac raskošnog i živopisnog izgleda. On svojim bojama privlači brojne turiste koji ovde dolaze da bi uživali u prizoru i fotografisali se.

Šetnjom po drvenim mostovima mogu se videti visoka stabla nekih od ukupno 10.000 kineskih metasekvoja i kedrova koji izgledaju kao da lebde na malim ostrvima. Zaposleni u parku objašnjavaju da kako vetar duva sve jače a jesen odmiče, listovi ovog drveća prelazi iz zelene u žutu, a pojedini i u crvenu boju.

Ali zašto se listovi ovog močvarnog drveća menjaju u različite boje? To je zato što hlorofil usled fotosinteze apsorbuje crvenu i plavu svetlost, a zatim reflektuje zelenu. Međutim kako listovi ne sadrže samo hlorofil, već i lutein, antocijanin, šećer i druge sastojke, a temperatura pada – brzina sinteze ne može da se održi, tako da će potisnuti lutein, karoten i antocijanin i promeniti boju. Ako su listovi crvene boje, onda antocijanini imaju prednost, a ako su žuti, onda je lutein preuzeo vodstvo.

Preuzeto sa: nationalgeographic.rs