Kako da poboljšate svoje komunikacione veštine?

Kako da poboljšate svoje komunikacione veštine?

Kako da poboljšate svoje komunikacione veštine?

Razvijene komunikacione sposobnosti su dragocene u poslovnom kontekstu. One su značajna veština za svakog ko u svom radu dolazi u kontakt sa drugim ljudima, a mogu unaprediti i naše privatne veze.

 Na svu sreću, dobre komunikacione veštine nisu nešto sa čim moraš da se rodiš, već mogu da se vežbaju! Zato danas delimo par saveta o tome kako da poboljšate svoje komunikacione veštine na radnom mestu, a i u životu.

  1. Vežbajte aktivno slušanje.

Jedan od glavnih elemenata efektivne komunikacije je slušanje. Aktivno slušanje podrazumeva da ste pažljivo uključeni u razgovor sa željom da razumete drugu osobu i da joj odgovarate na osnovu onoga što je ona rekla. Neke od osnovnih tehnika koje se primenjuju tokom aktivnog slušanja su parafraziranje, sumiranje i postavljanje otvorenih pitanja.

  1. Budite jasni i precizni.

Mnogi problemi u komunikaciji nastaju usled velike količine nepotrebnih informacija. Ključ efektivne komunikacije je jasna i, ukoliko je moguće, kratka poruka. Zato izbegavajte nepotrebne reči ili suviše ukrašen jezik. Eksplicitno definišite svoje ciljeve i šta je to što želite da prenesete svojoj publici. Ovo će vam pomoći da obuhvatite sve neophodne informacije, a pri tom eleminišete nepotrebne detalje.

  1. Planirajte i pripremite se unapred.

Važno je znati šta i kako želite da kažete. Zato je priprema poželjna kad god je moguća. Ona ne mora da podrazumeva samo pripremanje za prezentaciju (ali i to). Pre ulaska u neki bitan razgovor, kao što je pregovaranje plate ili unapređenja, razmislite o celom mogućem toku razgovora. Razmislite o pitanjima koja se mogu javiti tokom razgovora, zahtevima za dodatnim informacijama ili pojašnjenjima, kao i suprotnim mišljenjima kako biste mogli mirno i jasno da im priđete.

  1. Proverite da li su vas vaši sagovornici dobro razumeli.

Obavezno proverite da li su drugi razumeli poruku koju ste želeli da prenesete. Ukoliko nisu, pokušajte da je pojasnite ili parafrazirajte ono što ste rekli kako bi i drugi razumeli.

  1. Održavajte kontakt očima.

Bilo da vodite konverzaciju jedan na jedan ili se obraćate publici, održavanje kontakta očima podiže vašu kredibilnost i pokazuje da vam je stalo. U razgovoru jedan na jedan kontakt očima daje osobi znak da je slušate i da ste zainteresovani za ono što vam govori.

  1. Pazite na neverbalnu komunikaciju.

Naše facijalne ekspresije, položaj tela i gestovi u sebi sadrže mnoge bitne informacije. Obraćanje pažnje na neverbalnu komunikaciju može vam ukazati na to šta vaša publika misli i kako se oseća u vezi s tim što govorite. Pri tom, ne zaboravite i na sopstvene nevebralne znake. Naša verbalna i neverbalna poruka bi trebalo da bude usaglašena kako bi delovala uverljivo.

  1. Angažujte svoje slušaoce.

Uvucite svoje slušaoce u konverzaciju. Postavljajte pitanja i budite otvoreni za njihova mišljenja, tražite fidbek i sl.

Jer nam je stalo.

Preuzeto:linkedin.com