Iskustvo iz Španije: Kulturna razmena je pravi način da upoznate sebe

Iskustvo iz Španije: Kulturna razmena je pravi način da upoznate sebe

Iskustvo iz Španije: Kulturna razmena je pravi način da upoznate sebe

Naša učesnica programa kulturne razmene sa Španijom, Tamara, boravila je dva i po meseca u Gironi, grada koji se nalazi u Kataloniji, autonomnoj pokrajini na severu Španije. Više o njenom iskustvu pročitajte u nastavku.  

Kada sam stigla bio je u toku festival cvijeća i cijeli grad je bio prelijepo ukrašen, kao iz bajke. Moji prvi utisci su jako pozitivni. Porodica je predivna i od početka su me prihvatili kao člana, u šta nisam ni sumnjala jer sam osjetila jako dobru energiju od njih i dok smo bili u komunikaciji putem poruka i video poziva. Nisam očekivala da je katalonski jezik na kom je porodica komunicirala toliko drugačiji od španskog, ali sam na kraju uspjela da naučim ponešto od oba, što i nije tako loša stvar. 🙂

U slobodno vrijeme istražujem grad, idem na plažu, šetam i provodim dosta vremena u prirodi. Takođe, vikendom sam često išla sa porodicom na razna dešavanja koja su bila isplanirana od strane njih i u šta su me sa zadovoljstvom uključili kao ravnopravnog člana. Avanturistički park, zipline, plaže, koncerti, večere, rođendani, festivali.. Sve to je bilo upotpunjeno vrhunskim specijalitetima španske i katalonske kuhinje.

Skoro svakog dana sam imala tu privilegiju da se nađem u nekoj novoj, nepoznatoj situaciji koja nije baš uvijek bila prijatna, ali je dobar način da se izgradi karakter. Budući da sam diplomirala psihologiju fokus mi je bio upravo na tome da kroz introspekciju što više upoznam sebe, a ova vrsta kulturne razmjene je pravi način za to. Iako ima dosta različitosti u mentalitetu, rekla bih da je Balkancima i Špancima zajednička jedna stvar, a to je da smo veliki hedonisti, znamo da uživamo, provodimo se i družimo, makar je takva bila porodica u kojoj sam boravila.

Definitivno jedno jako vrijedno iskustvo koje bi svima prijalo. Povremeni izlazak iz zone komfora nikad nije loša opcija, a ovaj program to svakako jeste na više razina. Boravkom u drugoj državi, gradu, porodici dobijamo novu perspektivu o svom životu, željama i mogućnostima. Upoznavajući tuđe običaje, kulturu i sve što nosi život u stranoj zemlji primjećujemo prednosti i nedostatke sopstvene. Preporučila bih ovaj program svakome ko je otvoren i raspoložen za nova iskustva. Ljepota leži u različitostima i jako je bitno naučiti da ih prihvatimo i zavolimo 🙂

Ukoliko i ti želiš u Španiju, preostaje ti da klikneš PRIJAVI SE