Šta kriju imena gradova?

Šta kriju imena gradova?

Šta kriju imena gradova?

Svi znamo imena evropskih i svetskih gradova, kao i njihove sinonime po kojima ih najčešće prepoznajemo. Međutim, da li ste se nekada upitali kako su gradovi ustvari dobili svoja imena? Kakve priče ili događaji stoje iza ovih naziva?

Rim

Za nastanak imena glavnog grada Italije, nekadašnjeg središta rimskog carstva, vezuje se jedna od najpoznatijih legendi u svetskoj istorji. U narodu se veruje da su sinovi boga Marsa – Romul i Rem zaslužni za naziv ovog grada. Legenda tvrdi da su dva sina blizanca odvojena od majke i bačena u reku Tibar od strane njihovog ujaka i da ih je zatim pronašla vučica koja ih je odgajala. Međutim, mnogi tvrde da je Rim naziv dobio po osnivaču i prvom vladaru Rima-Romulusu.

Rio de Žaneiro

U bukvalnom prevodu, naziv ovog grada bi značio „Reka Januara“. Istraživači koji su ga otkrili 1502. godine zbog brojnih reka koje su tuda prolazile rešili su da ga tako nazovu. Međutim, to je ustvari bio jedan veliki zaliv. Obzirom da je bio januar mesec, došli su do naziva koje ovaj grad  nosi. Mnogi istoričari danas  osporavaju ovu teoriju, smatrajući da su moreplovci koji su ga otkrili bili veoma vešti da bi napravili takav propust da ne razlikuju reku od uvale.

Moskva

Naziv Moskva je stariji od samog grada i pretpostvalja se da on potiče iz drevnog finskog jezika, prema reci Moskva na kojoj je bilo nastanjeno finsko pleme. Postoje različiti prevodi naziva ovog grada, poput „Močvarno mesto“, „Tamna voda“, „Mušica“ itd… No te teorije još uvek nisu potvrđene. U vreme osnovanja grad je nosio ime „Moskov“, što je prilično slično današnjem nazivu.

Zanimljivo je to da su mnogi gradovi u Rusiji  promenili svoja imena, no Moskva je zadržala svoj i pored toga što je mnogima stanovnicima sam naziv prilično nejasan.

Pariz

Pariz ili kako ga zovu „Grad svetlosti“, osnovan je u 3. veku p.n.e od strane keltskog naroda Parisii, prema kom je i dobio naziv. Prvobitno je nosio ime „Lutetia Parisiorum“, dok je za vreme rimskog carstva preimenovan u Pariz. Pored toga što se naziva gradom svetlosti, zbog reputacije koje je imao kao centar obrazovanja za vreme doba prosvetiteljstva,  mnogi ga nazivaju i gradom ljubavi, zbog svojih znamenitosti, jezika i destinacije za mlade parove koji za medeni mesec biraju baš ovaj grad.

Hong Kong

Postoji više verzija nastanka imena ovog grada. Sam naziv se može prevesti kao „Mirisna luka“. Još od davnina, ovaj grad je bio centar – luka za transport mirisnih ulja, smole i drveta koje se koristilo za izradu mirisa i eteričnih ulja. Pored toga, kroz Hong Kong prolazi mali potok čija je voda slatkastog ukusa i koju stanovnici vrlo rado piju.

Tel Aviv

Originalni naziv ovog grada znači „Stambeno naselje“. Prvi put je osnovan 1909. godine, od strane grupe porodica koje su ga nazvale tako, dok je kasnije dobio naziv koji danas nosi. Njegovo ime predstavlja kombinaciju hebrejskih reči „aviv „što znači proleće i „tel“, napraviti brdo i predstavlja vezu izmedju novog i starog, odnosno simbolizuje rađanje –koncept nastanka novog grada na ostacima drevnog grada.

Izvor:portalmladi.com