Sa Kataloncima se sporazumevam “i rukama i nogama”

Sa Kataloncima se sporazumevam “i rukama i nogama”

Sa Kataloncima se sporazumevam “i rukama i nogama”

Naša učesnica programa kulturne razmene sa Španijom, Anđelija, koja se uskoro vraća sa razmene, pisala nam je iz Molleruse, glavnog grada okruga Pla d'Urgell u provinciji Lleida (Catalonia), gde je provela poslednjih mesec dana. Više o njenom iskustvu pročitajte u nastavku. 

Otkako sam stigla u Španiju, stalno se nešto zanimljivo dešava i otuda nikako da se javim.

Porodica je divna, često idem sa njima negde i vreme mi baš brzo prolazi. Imaju dvoje dece – dečaka od 4 godine i devojčicu od 8 godina. Ovde je stvarno prelepo i sad sam se već dosta navikla na okruženje.

Naravno, na početku mi je sve bilo neobično. Kad sam stigla, nisam bila svesna šta me čeka. Išla sam na kurs španskog jezika u Beogradu, međutim, ovde svi pričaju katalonski (koji ja i dalje ne razumem😂). Hvala Bogu, porodica i ostali ljudi u komšiluku komuniciraju sa mnom na španskom (ili ti castellano), tako da mi to više nije problem.

Ovo je divno iskustvo, ali bi trebalo malo unapred da se pripremite. U mom kraju niko ne zna engleski, pa se u prodavnicama, što bi se reklo, sporazumevam „i rukama i nogama“.  Prvi put kad sam otišla do marketa, mislila sam da ću umreti! Krenula sam da pričam na engleskom, a čovek je zbunjeno pričao katalonski. Onda sam shvatila da sve što treba je da se opustim i lepo mu kažem na španskom da sam turista i da ne razumem katalonski.

Sada je sve već lakše, španski i dalje usavršavam, trudim se da obiđem što više mesta i što je najbolje – upoznajem mnoštvo dobrih ljudi.

Za kraj, svima koji se dvoume preporučujem da sve strahove ostave iza sebe. Ovo je iskustvo koje ćete pamtiti čitav život, tako da samo napred!

Ukoliko i ti želiš u Španiju, preostaje ti da klikneš PRIJAVI SE