Treba ti bolja produktivnost? Probaj pomodoro tehniku!

Treba ti bolja produktivnost? Probaj pomodoro tehniku!

Treba ti bolja produktivnost? Probaj pomodoro tehniku!

Svakodnevnim obavezama nema kraja i čini nam se da nam ne bi bilo dovoljno ni da dan traje 30 sati. Trudite se sve više i više, ulažete sve više snage da obavite sve zadatke. Sve je to tako iscrpljujuće i na kraju ne vodi ničemu do stresu i opadanju produktivnosti, iako verujemo da ćemo dodatnim naporom završiti sve zadatke.

Ukoliko vam je potrebna bolja produktivost, ništa više ne mora da bude tako teško ukoliko naučite da primenjujete Pomodoro tehniku.

Pomodoro (ital. paradajz) tehniku osmislio je Frančesko Kirilo (Francesco Cirillo) tokom svojih studija krajem osamdesetih godina prošlog veka. Njegov cilj bio je jasan, poboljšati koncentraciju i fokus na zadatak i rešiti se odugovlačenja, sve kako bi imao dovoljno vremena da obavi sve zadatke na vreme, kao i bolja produktivnost. Pitate se kakve to veze ima sa paradajzom?! Za ime ove tehnike zaslužan je ni manje ni više nego jednostavan kuhinjski tajmer u obliku paradajza, najmoćnija alatka i jedina koja će vam biti potrebna za ovu tehniku organizacije vremena. Mnogi kojima je potrebna bolja produktivnost su isprobali ovu tehniku garantuju nam uspeh pa zašto je ne bismo isprobali i sami.

Bolja produktivnost – Kako funkcioniše Pomodoro tehnika?

Koliko puta dnevno pomislite da vam je sat najveći neprijatelj? Prema ovoj tehnici sat (tajmer) je vaš najveći saveznik! Naučite da radite sa satom a ne protiv njega.

Pomodoro tehnika će vam omogućiti da:

  • steknete dobar uvid u procenu vremena koja vam je potrebna da odradite određeni zadatak, čak i onaj najkompleksniji,
  • duže budete skoncentrisani na određeni zadatak,
  • smanjite broj prekida koji vam odvlače pažnju,
  • radite na zadacima tokom tačno definisanih vremenskih odrednica.

Jednostavno rečeno, Pomodoro tehnika će vam pomoći da za kraće vreme uspešno i kvalitetno završite zadatak i to tokom definisane vremenske odrednice. U određenom trenutku skoncentrisani ste samo na izvršenje JEDNOG zadatka i umesto da radite na više zadataka istovremeno trudite se da u tom vremenskom intervalu ZAVRŠITE taj jedan zadatak pre nego što pređete na sledeći.

Kako biste počeli da primenjujete ovu tehniku biće vam potreban papir i olovka, i naravno tajmer. Poslužiće i ručni sat, kuhinjski tajmer ili štoperica na mobilnom telefonu. Biće vam potrebno malo vremena da se naviknete na ovaj sistem ali polako i uspećete. Prvo treba da napravite tabelu koja sadrži kolonu sa listom zadataka koje treba da završite i kolonu u koju ćete upisivati koliko pomodora ste završili u sklopu određenog zadatka.

Sve obaveze tokom dana obavljaćete u intervalima od 25 minuta sa pauzama između. Što znači da je potrebno napraviti listu zadataka za taj dan, teške i komplikovane zadatke možete „razbiti“ na nekoliko manjih zadataka. Ukoliko imate više „sitnih“ zadataka i obaveza koje verovatno ne zahtevaju period od 25 minuta, te manje zadatke možete grupisati u jednu celinu. Jedan pomodoro podrazumeva 25 minuta fokusiranog, aktivnog rada na određenoj aktivnosti, bez prekida. Bitno je znati da se pomodoro ne može deliti, što znači ili ste završili zadatak ili niste.

Kada ste napravili listu zadataka za danas, podesite tajmer na 25 minuta i radite tih 25 minuta na prvom zadatku. Kada tajmer zazvoni, makar bili na korak od završetka, napravite pauzu od 5 minuta. Nakon pauze, ponovo namestite tajmer na 25 minuta i nastavite sa radom tamo gde ste stali. Kada završite četiri pomodora, možete napraviti malo dužu pauzu, od 15 do 30 minuta.

Ako vam se čini da je pauziranje na svakih 25 minuta suvišno, grešite. Upravo taj mali predah će vam omogućiti da budete produktivniji i da kvalitetnije obavljate zadatke.

bolja produktivnost

Kako to izgleda:

  • 25 min rada na zadatku
  • 5 min pauze
  • 25 min rada na zadatku
  • 5 min pauze
  • 25 min rada na zadatku
  • 5 min pauze
  • 25 min rada na zadatku
  • 30 min pauze

Bitno je napomenuti da NEMA prekidanja rada koji je u toku! Ne postoji opcija pauze na tajmeru. Ukoliko se dogodi da iz nekog razloga ipak prekinete rad, napravite pauzu od 3 do 5 minuta i podesite tajmer na početak. Na taj način „učite“ sebe da se posvetite zadatku u potpunosti i da ne dozvolite sebi prekidanja.

Ako se, pak, desi da završite zadatak pre isteka vremena, možete vreme koje je preostalo iskoristiti za dodatnu proveru urađenog i/ili naučenog. Ukoliko vam je ostalo dosta vremena na tajmeru ili imate manjak vremena, možete resetovati tajmer i posvetiti se sledećoj aktivnosti nakon kraće pauze koja će vam pomoći da lakše pređete sa jedne aktivnosti na drugu.

Kako pratiti napredak?

Kako smo na papiru napravili dve kolone, u koloni za praćenje završenih aktivnosti za svaki završeni pomodoro napisaćete po jedan X. Kako biste bolje imali u vidu koliko vam je vremena potrebno za određene zadatke, da li ste imali prekide i slično, obeležite i sve prekide (donjom crtom _ ili praznim mestom). Vremenom ćete vrlo lako moći da odredite i proračunate koliko će vam vremena biti potrebno za određeni zadatak. Takođe potrebno je da u tabeli za praćenje aktivnosti obeležite i sve prekide koji su se dogodili.

Plan aktivnosti – napisati seminarski Broj pomodora
Pronaći literaturu X X
Napraviti koncept i nacrt rada X X
Napisati uvod X
Napisati razradu X X _ X X
Nacrtati grafikone X _ X

Vrste prekida i kako ih se rešiti

Prekidi i jesu najveći problem produktivnosti. Kada aktivno radite na nekom zadatku najmanje što vam treba jeste neki prekid koji će vam skrenuti misli i odvratiti vas od završetka zadatka. Pri tome moramo napraviti razliku između dve vrste prekida: postoje unutrašnji prekidi, oni koje sami uzrokujemo (kada počnemo da mislimo o nečem drugom, kako bi trebalo da uradimo još nešto, da pozovemo društvo, da proverimo mail, da popijemo čašu vode…), i spoljašnji prekidi, koje uzrokuje vaša okolina (kada vas prekinu kolege, prijatelji ili članovi porodice).

Prekidi su neminovni ali morate se potruditi i naučiti kako da ih kontrolišete kako biste osigurali nesmetan rad tokom 25 minuta koje morate posvetiti zadatku.

Ukoliko ste skloni unutrašnjim prekidima i lako će vas nešto pokolebati u vašoj usredsređenosti na zadatak, kada se to i dogodi zapitajte se da li je to zaista toliko važno i vredno prekida jednog pomodora? Ukoliko je bitno, potrudite se da ne prekinete tekući pomodoro već jednostavno i to dodajte na listu zadataka za taj dan i nastavite sa dotadašnjom aktivnošću. Ukoliko vam, pak, prijatelji i kolege ne daju mira i ne dozvoljavaju vam da završite aktivnost, jednostavno morate im objasniti da moraju da sačekaju da prvo vi završite sa svojom obavezom kako biste mogli da im se posvetite.

Pokušajte da primenite Pomodoro tehniku i olakšate sebi radni dan i učenje, a bolja produktivnost je zagarantovana. Verujemo da ćete brzo i lako savladati ovu tehniku.

Izvor:studentskizivot.com