Dostojanstvena kreacija rensanse: Lepotica iz Rima kojoj su svoj pečat dali čuveni Rafaelo i Sodoma

Dostojanstvena kreacija rensanse: Lepotica iz Rima kojoj su svoj pečat dali čuveni Rafaelo i Sodoma

Dostojanstvena kreacija rensanse: Lepotica iz Rima kojoj su svoj pečat dali čuveni Rafaelo i Sodoma

Kako su vizija i novac bogatog Rimljanina jednu vilu učinile riznicom umetničkih dela renesanse, u kojoj su svoj trag ostavili veliki majstori ovog perioda.

Vila Farneze u Rimu, izgrađena početkom 16. veka za bogatog sijenskog bankara Agostina Čigija, jedna je od najskladnijih kreacija italijanske renesanse. To je remek-delo u kome se arhitektonski dizajn i slikovna dekoracija spajaju u jedinstvenu čudesnu sintezu.

Volumetrijski i prostorni raspored vile, koji je osmislio arhitekta Baldasar Perući, savršeno je okruženje za njenu bogatu unutrašnju dekoraciju, koja se može pohvaliti freskama velikih majstora kao što su Rafaelo Santi, Sebastijano del Piombo, Đovani Antonio Baći, poznatiji kao Sodoma, i sam Perući.

Vila sada nosi ime i čuva uspomenu na porodicu Farneze, koja ju je stekla 1579. godine. Ali ova vila je zaista trebala da dobije ime po Agostinu Čigiju, veoma ambicioznom pokrovitelju i ljubitelju umetnosti koji je rođen u Sijeni 1466. godine. On je naručio vilu kao opipljiv opis svoje ličnosti i visoke kulture, veličanstveno je ukrašavajući živeo je u njoj do svoje smrti 1520. godine.

Brojne gozbe koje je Agostino priređivao u svojoj vili bile su legendarne, posebno u poslednjim godinama njegovog života, kada je u svoj novi dom primao najistaknutije ličnosti tog doba: pesnike, prinčeve, kardinale, čak i same pape.

Nakon što ju je kupio kardinal Alesandro Farneze Mlađi, i nakon smrti njegovog nećaka Odoarda koji ju je nasledio, vila je napuštena, povremeno je pozajmljivana važnim posetiocima Rima kao što su kardinal Rišelje, kardinal Fridrih, kraljica Kristina Švedska i razni ambasadori Luja XIV i drugima.

Kroz monumentalne sobe Farnezine čuje se melodičan i moćan eho antičkog sveta, sveta slika, simbola i mitova, gde su se Perući, Sebastiano del Piombo, Rafaelo i Sodoma takmičili da zadovolje čoveka željnog da oživi likove antike.