Metafora izgubljenih vrednosti: Zašto ovaj dvorac zovu predivna ruševina i najlepši napušteni zamak Evrope?

Metafora izgubljenih vrednosti: Zašto ovaj dvorac zovu predivna ruševina i najlepši napušteni zamak Evrope?

Metafora izgubljenih vrednosti: Zašto ovaj dvorac zovu predivna ruševina i najlepši napušteni zamak Evrope?

Svi koji dublje zađu u ovu predivnu ruševinu mogu da dožive i susret sa nadrealnim, kažu psiholozi.

Čudno, ali velelepni Mirandin dvorac u Belgiji su svi zaboravili: to je turistička atrakcija belgijskog Selesa koju niko ne pokušava da otkupi, preuredi i oživi. Svi od tog dvorca beže, izuzev umetnika i fotoreportera koji u njemu vide nepresušni izvor inspiracije. Jedni u njemu nalaze metaforu izgubljenih vrednosti koju je doneo Drugi svetski rat, budući da je u to vreme građevina služila kao logor. Drugi vide savršeno uništenu sliku jednog starobelgijskog plemstva – stablo Liedekerke-Beaufort familije koja i danas vodi spor sa opštinom oko toga čiji je dvorac, piše Travel Magazine.

Svi koji dublje zađu u ovu predivnu ruševinu mogu da dožive i susret sa nadrealnim, kažu psiholozi. Oni su istražujući individualno nesvesno (snove, halucinacije i delirijume) došli do zaključka da ako postoji jedno mistično mesto koje nas može povezati sa našim najdubljim tajnama onda je to mesto poput Mirandinog dvorca, koji je pre požara koji ga je zadesio početkom devedesetih godina prošlog veka bio sirotište. Još ranije, tamo su se napasale životinje jer je služio kao farma.

Belgijski sociolozi odbacuju mogućnost koja se neodoljivo nameće – da u Mirandi ima duhova. Ali misle da to mesto, skriveno u šumama kao neka zagubljena dragocenost, pokreće niz društvenih pitanja moderne Evrope: Gde je mera naše zapuštenosti i dokle možemo podnositi ružne slike o samima sebi?

Miranda (19. vek) je čedo inventivne moderne engleske arhitekture: glamurozni enterijer, elegantni foajei i stepenište, visoki, dekorisani plafoni. Ali sve je to vandalski razrušeno. Postoje table sa upozorenjima u koje se prostorije više ne može kročiti. Nažalost, diveći se i ovako upropaštenoj Mirandi ne ostaje nam ništa drugo nego da je pretvorimo u mračno zadovoljstvo koje boli, ali od kojeg zastaje dah. Možda su tragične sudbine ovog prostora trajno odredile i njegov sadašnji izgled. Gurnuvši nas tako u neželjenu polemiku sa precima. U ambis pun mistike i bekstva od racionalnog, u maglama Selesa.

Izvor: nationalgeographic.rs