Istražite Kazahstan: 4 grada koja se moraju naći na vašem spisku putovanja

Istražite Kazahstan: 4 grada koja se moraju naći na vašem spisku putovanja

Istražite Kazahstan: 4 grada koja se moraju naći na vašem spisku putovanja

U ovoj srednjoazijskoj zemlji vredi videti mnoge znamenitosti, kako prirodnog porekla, tako i one koje je čovek stvorio, a ova četiri grada Kazahstana zaslužuju da budu na listi bilo kog putnika.

Iako je zemlja bez izlaza na more, sa naizgled beskrajnim nizom stepa i planina, Kazahstan je jedna od najvećih i najsloženijih nacija na svetu, piše Travel Magazin.

Ekonomija Kazahstana je doživela procvat nakon nezavisnosti 1991. godine, pojačavajući evoluciju nacionalnog identiteta iz doba kada je čuvena, trgovačka ruta Put svile išla velikim delom kroz Kazahstan.

NUR-SULTAN (ASTANA)

Nur-Sultan, koji je do 2019. godine nosio naziv Astana, glavni je grad Kazahstana i drugi po veličini grad iza nekadašnje prestonice Almati. Ova tranzicija započeta je 1998. godine i do danas se ulažu milijarde dolara kako bi grad bio arhitektonski što impresivniji. Mogućnosti za odličnu kupovinu, gastro uživanje i noćni život ima na pretek. Ipak, svaki posetilac Nur-Sultana treba da odvoji veći deo dana za upečatljivu arhitekturu grada.

Kula Baiterek – futuristička zgrada visoka 318 stopa koja se često upoređuje sa džinovskom lizalicom, kao i zabavni kompleks Duman dve su atrakcije grada koje nikako ne biste smeli da propustite.

Zahvaljujući gradskoj prirodi koja se brzo razvija i ekonomskom prosperitetu, grad vam daje i druge mogućnosti za zabavu. Nur-Sultan takođe ima mnoštvo kulturno zanimljivih lokaliteta. Džamija Hazrat Sultan, zajedno sa Palatom mira i pomirenja, samo su dva primera (versko) značajnih zgrada u gradu. Prva je jedna od najvećih džamija u Centralnoj Aziji sa najvećom kupolom u celom Kazahstanu. Potonja se sastoji od piramide koja je visoka više od 200 stopa, te je zgrada u kojoj se svake dve do tri godine održava sastanak vrhovnih poglavara svih svetskih religija.

ALMATI

Bivša prestonica Kazahstana i dalje je najveći grad i verovatno najživopisniji. Ogromne, snegom pokrivene planine leže na neposrednom jugu, a još jedan mali planinski lanac graniči se sa gradom na istoku, pružajući izvrsne poglede za izlazak i zalazak sunca, te istraživanje na otvorenom. Aktivnosti u gradu uključuju posetu živahnim pijacama i zanatskim kompleksima, te kupatilima i saunama, koje su ovde izuzetno popularne praktično tokom cele godine. Saune su ovde u ruskom i finskom stilu, nalik najboljim banjama u kojima ste bili.

Ono što Almati nudi jesu njegove izvrsne mogućnosti za planinarenje i rekreaciju na otvorenom. Klisure, jezera i planinske staze koje okružuju grad kreću se od mirnih do surovih, što neustrašivim planinarima i slučajnim šetačima olakšava pronalazak nečega što odgovara njihovom stilu. Dva mesta vredna putovanja su klisura Turgen – nacionalni rezervat sa toplim izvorima, vodopadima i netaknutom šumom i jezero Big Almati.

TURKISTAN

Turkestan ili Turkistan, mali drevni grad usred Kazahstanske pustinje, najpoznatije je muslimansko odredište u celom Kazahstanu. Na ovom glavnom muslimanskom mestu hodočašća nalazi se mauzolej koji je na listi UNESCO-ve svetske baštine zbog svog vekovnog statusa regionalnog centra učenja.

Prekrasno dizajnirani mauzolej, koji posetioci mogu da razgledaju, vladar Timur je u 14. veku naručio za muslimanskog svetog čoveka Jasavija.

Pored glavnog mauzoleja koji uključuje kupalište, podzemnu džamiju, istorijski muzej i još mnogo toga, u kompleksu se nalazi i Istorijski kulturno-etnografski centar. Ova institucija sadrži tri priče o regionalnoj i nacionalnoj narodnoj istoriji i kulturi. Arhitektura i estetski dodir mauzoleja su zapanjujući sami po sebi, sa ukrasnim kupolama od plavomodrih pločica i vanserijskim zidnim završecima.

SHIMKENT

Treći po veličini grad u Kazahstanu iza Nur-Sultana i Almatija, Shimkent donosi intimniji osećaj od užurbanih i daleko urbanih područja pomenutih gradova. Klima je ovde suva i nalik pustinji, pa posetioci ne bi trebalo da očekuju istu količinu aktivnosti na otvorenom kao i područje koje okružuje Almati, ali mnoga kulturno važna mesta nalaze se unutar grada. Konkretno, u Šimkentu se nalaze neki impresivni spomenici, kao što je Novi memorijal na koji se nalazi na trgu Ordabasi. Ostali spomenici i odredišta koja putnici trebaju uzeti u obzir uključuju Park Ken-Baba, džamiju Sheikh Khalifa i fontanu Big Tulip.

Šta biste još trebali da znate tokom boravka u Šimkentu? To da je cenkanje sa prodavcima na lokalnim pijacama i bazarima obavezno i preporučeno. Takođe, svi oni koji žele da nauče i iskuse autentičnu lokalnu kulturu, razmislite o jednodnevnim izletima do obližnjih mauzoleja Sairam i drevnih gradskih ruševina Saurana.

Izvor: nationalgeographic.rs