Poboljšajte memoriju uz sedam lakih studentskih savjeta

Poboljšajte memoriju uz sedam lakih studentskih savjeta

Poboljšajte memoriju uz sedam lakih studentskih savjeta

Svojoj memoriji možete pomoći vrlo lako uz nekoliko jednostavnih aktivnosti koje će vaš možak održati agilnim i brzim.

Sigurno ste mnogo puta čuli nekoga da se žali kako postaje zaboravan ili ste i sami pomislili da ste suviše mladi da biste bili ‚‚senilni”. Pa ipak, sve je to prirodan proces sa kojim se susrećemo svakodnevno i kojem smo svi podložni.

Starenje je proces s kojim zaboravljanje i opadanje kognitivnih sposobnosti, samim tim i slabljenje memorije, ide rame uz rame. Nažalost, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga možemo usporiti; isto tako možemo usporiti i čak spriječiti slabljenje naše memorije. Nisu vam potrebni nikakvi čudnovati lijekovi ili medicinske procedure, svojoj memoriji možete pomoći vrlo lako uz nekoliko jednostavnih aktivnosti koje će vaš možak održati agilnim i brzim.

1. Naučite novi jezik

Naučno je dokazano da učenje stranih jezika doprinosi poboljšanju memorije kroz stvaranje novih veza u našem mozgu. Više od toga da koristi našem ličnom napretku, proces učenja novog jezika može odložiti i čak spriječiti gubitak pamćenja. Kroz brojne aktivnosti i mehanizme koje aktiviramo tokom učenja možemo da pamtimo, prepoznajemo i razumemo riječi, i na taj način vježbamo našu memoriju.

2. Slagalice i ukrštene riječi su više nego korisne

Volite da rješavate ukrštene riječi, sudoku ili da slažete slagalice? Vaša memorija je u sigurnim rukama! Ove na prvi pogled jednostavne igrice obogaćuju vaše opšte znanje i mogu spriječiti gubitak memorije. Bilo da ste pasionirani ljubitelj Sudoku-a ili ukrštenih riječi, važno je da vaše ‚‚vijuge” rade na rješavanju nekog zadatka i na taj način stimulišete mozak. Poenta ovih igrica je stvaranje asocijacija između riječi i predmeta ili radnji.

3. Ne potcjenjujte moć muzike

U svijetu se odavno primjenjuje terapija muzikom kao priznati metod u borbi protiv gubitka memorije i kognitivnih sposobnosti. Naučno je dokazano da slušanje muzike vašem mozgu obezbjeđuje dobar ‚‚trening”. Više od toga da vam predstavlja zadovoljstvo da uživate u omiljenim izvođačima i pjesmama, slušanje muzike poboljšava mentalni fokus. Jednostavan savjet je slušajte muziku što češće, slušajte vaše omiljene izvođače i trudite se da zapamtite melodiju ili riječi, pjevušeći. Istovremeno se zabavljate i svojoj memoriji činite veliku uslugu.

4. Čitajte knjige i pokušajte da zapamtite detalje

Kaže se da ko ne čita živi samo jedan život, ali onaj ko čita može živjeti hiljadu života. Čitanjem razvijate maštu, stoga možete (pro)živjeti brojne živote i događaje iz romana. Ukoliko ste ljubitelj pisane riječi, obradovaće vas da je čitanje jedna od najboljih vježbi za vaš mozak. Čitajte što više možete, što češće možete, kako biste spriječili slabljenje pamćenja. Pa ipak, ne morate čitati isključivo romane, od magazina do stručne literature, bitno je da vam ‚‚drži” pažnju. Pomislićete da nemate vremena za ovakav luksuz, čitajte u prevozu, na putu do fakulteta, i trudite se da zapamtite što više detalja.

5. Igrice za ‚‚vijuge”

Postoje brojne igrice i vježbe koje su posebno kreirane za ‚‚vježbanje” vašeg mozga. Takođe, vježbanje koordinacije oka i ruke je naročito bitno za stimulisanje uma i prevenciju gubitka pamćenja. To ne znači da treba da iscrpljujete mozak nekim nevjerovatnim vježbama kao u SF filmovima, dovoljno je da rješavate neke zanimljive logičke zadatke specijalno kreirane za tu funkciju ili trenirate vašu koordinaciju oko-ruka opet kroz jednostavne vježbe.

6. Fizička aktivnost

Za održavanje vitalnosti kako tijela, tako i duha i naših mentalnih sposobnosti, bitna je i naša fizička kondicija. Razlog tome je što mentalne napore tijelo umije da prepozna kao i one fizičke kao što su umor i pospanost. Zahvaljujući kondiciji naše tijelo i mozak uspijevaju da podnesu sve napore s kojima se susrećemo svakodnevno. Ukoliko brinemo o svom organizmu, živimo i hranimo se zdravo, već samim tim dosta doprinosimo zdravlju mozga. Najlakši način za poboljšanje memorije jeste zdrava i uravnotežena ishrana, budući da na taj način naš mozak redovno snabdijevamo svim neophodnim supstancama, esencijalnim za njegovo pravilno funkcionisanje.

7. Odmorite vaš mozak

Da li vam se nekad čini da je vaš mozak kao browser na računaru u kojem je otvoreno previše tabova? Kao student, svakodnevno ste izloženi potrebi da zapamtite veliki broj informacija i podataka, a pri tom novi podaci i utisci stalno pristižu. Sve to zamara vaš mozak, kojem je potrebno da se odmori.

Potrebno je pronaći odgovarajući način da opustite mozak. Pogrešno je učiti odjednom mnogo stvari i po nekoliko dana sjediti satima ispred računara ili nad knjigom, jer mozak radi maksimalnim kapacitetom samo u jednom kratkom periodu vremena, a zatim mu je potreban odmor.

Izvor: link.