Šta sve do sada nismo znali o Dominikanskoj Republici?

Šta sve do sada nismo znali o Dominikanskoj Republici?

Šta sve do sada nismo znali o Dominikanskoj Republici?

Dominikanska Republika je uglavnom poznata kao turistička destinacija, ali ona nije samo to! Predstavlja važno poglavlje u istoriji naseljavanja Srednje i Latinske Amerike.

Dominikanska Republika je najposećenija turistička destinacija u Karibima i druga po veličini država ove regije posle Kube. U ovoj zemlji se nalazi drugi po veličini rudnik zlata na svetu, a ulaganja se vrše na više polja – u rudarstvu, proizvodnji, građevinarstvu i turizmu.

Dominikanska Republika je važno poglavlje u istoriji naseljavanja Srednje i Latinske Amerike. Kristofer Kolumbo je posetio ostrvo tokom svog prvog putovanja u Ameriku, a njegov brat Bartolomeo Kolumbo je 1496. godine ovde uspostavio prvu stalnu naseobinu u Amerikama – Santo Domingo. Ovaj grad je postao centar španske kolonijalne vlasti u Novom svetu, a danas je prestonica zemlje. U njemu se nalazi stari deo grada, takozvana Kolonijalna zona. Posetioci ovde mogu da vide najstariji manastir, katedralu, dvorac i tvrđavu u Amerikama.

Dominikanska Republika se nalazi na ostrvu Hispanjola, koje deli sa znatno siromašnijim i nerazvijenim Haitijem. Brojni all inclusive resorti, vrhunski golf tereni i duge peščane plaže su glavna odlika zemlje, ali ona je poznata i kao geografski najraznovrsnija u Karibima. U njoj se nalazi najviši vrh Kariba –Pico Duarte i najveće jezero Enriquillo. Na površini od 48 442 km2 nalaze se četiri planinska masiva, bogate doline, pustinjske oblasti, reke, vodopadi, raskošne lagune i malena ostrva uz obalu Hispanjole.

Nekada je ostrvo naseljavao narod Taino, koji je zbog eksploatacije i epidemija malih boginja izumro. Ipak, njihov genetski materijal zadržao se kod nekih od stanovnika, a uticaj je vidljiv u kulturnom nasleđu i gastronomiji. Dva poznata plesa – merenge i baćata su nacionalni plesovi Dominikanske Republike. Evo još nekoliko razloga zašto vredi posetiti ovu zemlju.

27 vodopada Damajagua-e

Jedna od najčuvenijih atrakcija Dominikanske Republike su 27 vodopada na reci Damajagua-i. Posetioci pešače kroz šumu, prirodne bazene, penju se uz stenje uz pomoć konopaca i merdevina, da bi stigli do vodopada, a zatim mogu da skaču ili se klizaju u vodu. Ovo je nezaboravno iskustvo u netaknutoj prirodi i preporuka je za sve koji odsedaju u ovom delu zemlje.

Plaže u Dominikanskoj Republici

Naravno da se od karipskog raja očekuje da ima spektakularne plaže. Dominikanska Republika može da se pohvali sa 1 000km plaža na severu, istoku i jugu, a trećina plaža je od najfinijeg belog peska. Neke od njih su poznate po zabavi, neke su odlične za opuštanje, ali na svakoj možete da poručite čašicu ruma i da uživate u kristalno čistoj vodi.

Santo Domingo

Kao što smo već spomenuli, Santo Domingo, prestonica Dominikanske Republike, najstariji je grad u Novom svetu. Zona Colonial se nalazi na Listi svetske baštine i krase je prelepa španska kolonijalna zdanja i preko 500 godina istorije. U Kolonijalnoj zoni ima više muzeja, a vredni pažnje, između ostalog, su Alcázar de Colón (vila u kojoj je živeo Kolumbov sin Dijego), Museo de las Casas Reales posvećen kolonijalnom periodu, Pomorski muzej, Muzej katedrale i Memorijalni muzej dominikanskog otpora. Ali ovo nije samo grad prošlosti, već je poznat po noćnom životu, gastronomiji i prijateljski nastrojenim lokalcima.

Zanimljivo je da Santo Domingo ima i metro, i to najveću metro mrežu u Karibima.

Gastronomija

Dominikanska Republika poznata je i po kreolskoj kuhinji, koju odlikuje upotreba svežih sastojaka i začina. Iako širom ostrva ima puno varijacija, glavni sastojci su uglavnom pirinač, meso, mahunarke, sveže povrće, riba i plodovi mora. Glavni uticaji su španski, afrički, ali i starosedelaca – naroda Taino.

Među specijalitetima koje obavezno treba probati su mangu (pire od kuvane banane sa lukom, sirom i jajima), casaba (kolač od juke) i la bandera (meso, pirinač i crveni pasulj) koja se tradicionalno služi sa prženom bananom. A evo kako se priprema lokalni gulaš od povrća – sancocho:

Posmatranje kitova

Ljudi nisu jedini koji migriraju na Karibe kako bi pobegli od zime. Svake godine hiljade grbavih kitova skupljaju se u blizini poluostrva Semana (Península de Samaná) radi parenja i rađanja mladih. Postoje brojne organizovane ture brodićima tokom kojih se ovi fascinantni sisari mogu posmatrati dok uživaju u zasluženom odmoru na Karibima.

 

Izvor: nationalgeographic.rs