Događaji: Austrijski kulturni forum Мај 2022

Događaji: Austrijski kulturni forum Мај 2022

Događaji: Austrijski kulturni forum Мај 2022

Austrijski kulturni forum osnovan je u Beogradu 2001.pri ambasadi Austrije u Beogradu. Od svog osnivanja deo je svetske mreže od 29 austrijskih kulturnih foruma u 27 zemalja kojom upravlja austrijsko Federalno ministarstvo za evropske i međunarodne poslove. Austrijski kulturni forum aktivno povezuje austrijske i srpske kulturne stvaraoce i u skladu sa tim organizuje niz specijalnih aktivnosti i dešavanja. U nastavku vam dostavljamo bilten za april mesec.

FILM BELDOCS 2022 – 12. do 17. Maja

Četiri austrijska ostvarenja mogu se pogledati u okviru ovogodišnjeg jubilarnog 15. festivala dokumentarnog filma Beldocs: „Soldat Ahmet” o mladiću između vojske i pozorišta, „Džetleg” o putovanju od Beča do Kine, „Poslednji Austrijanci” o jednom selu u Ukrajini (nakon projekcije razgovor sa režiserom) i „Mucenbaher”, film o muškarcima suočenim sa legendarnim pornografskim tekstom.

FOTOGRAFIJA: Photo Gray IV (Lena Prehal, Evelyn Loschy)
16. Maj u 19.00 KS Svilara

Od 1950-e, Grac se razvio u mesto za produkciju i predstavljanje progresivne fotografije. Sa ovakvom tradicijom nastalo je plodonosno polje savremene fotografije. Bijenale fotografije „photo graz“ u Gracu kontinuirano je posvećeno predstavljanju i promociji aktuelne foto scene u Gracu i Štajerskoj.

Otvaranju će prisustvovati fotografkinje Lena Prehal (Lena Prehal) i Evelin Loši (Evelyn Loschy).

SAVREMENA UMETNOST: Feministička avangarda 70-ih
19. Maj u 20.00 Muzej savremene umetnosti Vojvodine

FEMINISTIČKA AVANGARDA je međunarodna grupna izložba koja obuhvata dela internacionalnih umetnica iz kolekcije VERBUND. Za izložbu u Novom Sadu napravljen je poseban odabir uz segment radova umetnica iz kolekcije MSUV. Među umetnicama su: Dara Birnbaum, Džudi Čikago (Judy Chicago), VALIE EXPORT, Sanja Iveković, Katalin Ladik, Ana Mendieta, ORLAN, Đina Pane (Gina Pane), Sindi Šerman (Cindy Sherman), Birgit Jurgensen (Birgit Jürgenssen).

MUZIKA: Festival Ring Ring, Trio Gordan
20. Maj 21.00 Beograd, Drugstore

Trio Gordan čine Gido Mebijus, Endi Šteher i pevačica Svetlana Spajić. Njihov prošlogodišnji debi-album Down in the Meadow već je našao mesto na nekoliko svetskih top-lista. Vlasnik izdavačke kuće Morphine Records, koja je objavila taj album, Rabija Beaini, nastupiće iste večeri kao di-džej.

Ulaznice se mogu kupiti na sajtu i prodajnim mestima tickets.rs

MUZIKA: Guitar Art Festival 2022 (Miroslav Tadi, Bako Jovanović)
21. Maj u 20.00 Kombank dvorana Beograd

Gitarska legenda Miroslav Tadić održaće po prvi put koncert „Etno veze“ na kojem će svetski poznati umetnik Božo Vrećo, Ivet Holccvart violinistkinja iz SAD-a, Bako Jovanović živa legenda tamburice iz Austrije i Đusi Kovač gitarista iz Vojvodine spajati različite muzičke tradicije kao što su makedonska, tamburaška, flamenko, brazilska, romska muzika, bluz i sevdah.

SAVREMENA UMETNOST: Bijenale umetnosti Pančevo
27. Maj do 27. Jun Kulturni centar Pančeva

Na 20. Bijenalu savremene umetnosti u Pančevu “rafinerijamanastir” Mičikazu Macune će pored ostalih učesnika predstaviti svoj performans a Oliver Resler svoj video rad.

Srpske umetnice Jelena Micić i Kristina Tica koje žive i rade u Austriji takodje učestvuju na ovogodišnjem bijenalu.

FOTOGRAFIJA: Beogradski mesec fotografije foto knjiga
21. i 22. Maj, Dorćol plac Beograd

Prvo izdanje Beogradskog meseca fotografije posvećeno je foto-knjigama, sa radionicom Lukasa Birka (Lukas Birk) i onlajn prezentacijom Tomasa Liceka (Thomas Licek). Finale događanja biće bazar foto-knjiga za vikend sa izdvačkom kućom Fraglish Publishing (Beč).

UMETNOST: Jedan minut zauvek (Erwin Wurm)
Muzej savremene umetnosti, Beograd

Izložba Jedan minut zauvek Ervina Vurma u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu prva je samostalna izložba ovog istaknutog austrijskog umetnika u Srbiji i njegova prva velika izložba na Balkanu. Predstavljena na svih pet nivoa muzeja, teži da prikaže kompleksan stvaralački, tridesetogodišnji opus ovog umetnika od 90-ih godina prošlog veka do danas.

KNJIŽEVNOST: Literaturdialoge 2022
Online

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije ponovo traži kreativne i inovativne projekte saradnje austrijskih autora i autorki i kulturnih radnika/ca u inostranstvu! Više informacija o inicijativi i prijavljivanju možete pronaći OVDE 

UMETNOST I NAUKA: Fixing the future
Online

Programom ”Popravljanje budućnosti” vodeći austrijski radio kanal Ö1 kreirao je mrežu inovativnih ideja i projekata, koja je proširena i van granica Austrije. Autori najboljih prijavljenih projekata biće pozvani da razviju svoje ideje u Austriji, u saradnji sa tamošnjim kulturnim institucijama. Više informacija OVDE 

UMETNOST I NAUKA: The end of language: Witthenstein Reimagined
do 17. Maja

U cilju proslave jubileja odloženog zbog COVID-a: sedamdeset godina od smrti Ludviga Vitgenštajna, kolektiv Lichtfelder.org i Austrijski kulturni forum pozivaju umetnice i umetnike, kao i istraživačice i istraživače, da do 17. maja pošalju dela na sledeće teme:

1. Šta je na prvom mestu: jezik, govor, kognicija
2. Napuštanje smisla i osećanja
3. Propozicija 2022: stvaran svet?

STIPENDIJE: OEAD Stipendije 2022
Online

Online platforma grants.at austrijske agencije za obrazovanje OeAD pruža aktuelni pregled preko više od 1.200 stipendija, grantova i nagrada, poput nagrada Ernst-Mach-, Franz Werfel- ili Richard-Plaschka-Fellowship. Više informacija OVDE