Kako u sedam jednostavnih koraka početi učiti strani jezik (i uspješno ga savladati)?

Kako u sedam jednostavnih koraka početi učiti strani jezik (i uspješno ga savladati)?

Kako u sedam jednostavnih koraka početi učiti strani jezik (i uspješno ga savladati)?

Poznata stara izreka kaže: „Koliko jezika govoriš, toliko vrijediš.“ Slagali se s tim ili ne, učenje stranog jezika ima svojih velikih prednosti, a taj put možete započeti u sedam jednostavnih koraka.

1. Postavite  jasan cilj

Nakon što ste odlučili koji jezik želite učiti, bilo da se radi o potrebama za posao ili privatnoj želji, treba da postaviti jasan, opipljiv cilj. Zapitajte se šta tačno želite od učenja i kako ćete to postići te, vrlo važno, kako ćete to mjeriti i na koncu vidjeti je li cilj ostvaren.

Usredsredite se na određene, opipljive ishode. Postavite detaljne ciljeve i usredotočite se na ono što planirate naučiti, a ne na to koliko vremena planirate učiti. Primjer dobrog cilja mogao bi biti: Ove sedmice naučiću 30 španskih riječi vezanih za kupovinu.

2. Učite ono što vam treba

Usko vezano uz postavljanje ciljeva je i odluka o tome šta tačno želite učiti. Treba li vam poslovni ili konverzacijski engleski? Planirate li učenje novog jezika koristiti kako biste putovali i snalazili se u svakodnevnim situacijama ili kako biste promijenili posao?

Nije zanemariva ni činjenica što se jezici sastoje od vrlo velikog broja riječi. Primjerice, procjenjuje se da engleski jezik čini između 700 hiljada i 1 miliion riječi. Srećom, najčešćih 100 riječi čini oko 50 posto tekstova na engleskom, a najčešćih 1000 čini oko 90 posto. Idite korak po korak.

3. Koristite različite tehnike učenja

Prilikom učenja stranog jezika vrlo je važno prisjetiti se kako ste nekada učili i koja vam je tehnika nabolje išla od ruke. Jeste li podvlačili ključne dijelove teksta ili koristili mnemotehnike? Jeste li možda definicije pisali na kartice?

Ako niste, sada je pravo vrijeme za razmisliti o tome. Kartice mogu biti od velike pomoći u učenju jezika. Možete ih napraviti vrlo jednostavno na male papire ili kartone te s jedne strane napisati riječ na srpskom, a s druge na stranom jeziku, i tako za svaku riječ posebno.

Takođe, možda otkrijete da vam najviše odgovara učenje putem mobilnih aplikacija. Duolingo svakako je najpoznatija među njima, s najviše zadovoljnih korisnika u svijetu, a usto je besplatna.

4. Počnite koristiti jezik u svakodnevici

Iako se možda čini vremenski zahtjevno koristiti jezik i izvan časova učenja, nezavisno od toga pohađate li nastavu stranih jezika uživo ili online ili pak koristite mobilne aplikacije ili programe, nije teško. Postoji mnogo jednostavnih, pa čak i zabavnih načina da jezik učinite dijelom svog svakodnevnog života.

Prvo, iskoristite svaki trenutak koji imate da naučite nove riječi. Nosite kartice sa sobom i proučite ih tokom putovanja tramvajem, vozom ili autobusom. Ili dok čekate susret s prijateljem.

Kad se počnete osjećati umorno, pređite s aktivnog učenja na pasivno učenje radeći ono što biste inače radili na svom maternjem jeziku. Pokušajte gledati video ili neku emisiju na jeziku koji učite.

5. Razgovarajte s drugima

Jedno je učiti sam, no sasvim je drugo kada naučeno znanje morate i primijeniti u stvarnim situacijama. S obzirom da su iskustva putovanja u druge zemlje, a time i škole stranih jezika ponešto izmijenjene u odnosu na prije pandemije, možete pronaći druge, i to znatno jeftinije načine komunikacije s drugima,

Na primjer, možete se dogovoriti za kafu s nekim od osoba s kojima pohađate časove stranog jezika te na toj kafi razgovarati samo na tom određenom jeziku.

Možete osnovati i vlastiti neformalni klub stranog jezika koji će okupiti zaljubljenike u određeni jezik.

6. Učite o kulturi te zemlje

Učenje jezika, kada je riječ o gramatici i pravopisu, može biti vrlo suvoparno, no kada se u to uključi učenje o određenoj zemlji ili kulturi, cijela priča postaje mnogo pitkija.

Razumijevanje jezika znači više od razumijevanja riječi na stranici. Važno je učiti o kulturi i istoriji koje stoje iza tih riječi. Poznavanje istorije zemlje ili kulture, trenutnih događaja, vjerskih uvjerenja i običaja može vam mnogo pomoći da razumijete šta ljudi govore i rade.

7. Shvatite učenje kao zabavno putovanje

Čak i ako ste se odlučili na učenje stranog jezika zbog potrebe, pokušajte čitavu priču doživjeti kao zabavno putovanje otkrivanja novih svjetova. Tako nećete imati grč u želucu kada bude trebalo učiti niti će vam biti teško postaviti sebi opipljive ciljeve. Jednom kada postignete zacrtani cilj, nagradite se nečim. Zaslužujete to.

Neka učenje počne!

Izvor: link.