La Bella Italia

La Bella Italia

La Bella Italia

Via Italija! Janja, naša učesnica programa uputila se na mesec dana u Italiju. Putovanje je započela u julu 2021. iz Zagreba prema Cortini d'Ampezzo –  manjem gradu na severu Italije.

,,Kada sam se prošle godineprijavila za sudjelovanje u kulturnoj razmjeni u Italiji, nisam imala predodžbu kako će ona izgledat. Bila sam uzbuđena, iako mi nije sjever Italije bio prva pomisao kada sam razmišljala o razmjeni. Sada sve ono što sam tamo naučila, doživjela i vidjela je bogato životno iskustvo. Došavši u grad u kasnijim večernjim satima, moja je avantura mogla započeti.”

Mesec dana na razmeni Janji je bilo malo i brzo je prošlo. Bez obzira na kratak period  Janja je napravila riznicu uspomena.

,,Prije svega, obitelj kod koje sam došla je bila izuzetno topla. Mislim da smo bili savršeno spojeni. Karakterno smo si odgovarali, dječakova mama je bila tako susretljiva, da nisam previše osjećala kako mi nedostaje moja obitelj u Hrvatskoj. Budući da dječak ima gotovo 13 godina, stvorili smo jedan prijateljski odnos gdje smo stvorili svoje šale i vrijeme koje smo provodili skupa je bilo zabavno.”

Janja je imala odličan odnos sa porodicom i brzo se prilagodila njihovom načinu života. Slobodno vreme je provodila sa decom,  istraživala fascinantnu prirodu oko sebe i divila se kaže Božjim čudima. Boravak u Cortini je za Janju bilo posebno iskustvo, uvek će se na njega osvrtati i diviti sebi i tom doživljaju. 

,,Avanturista sam, volim planinarenje, bicikliranje,  penjanje. Tada otkrivam prekrasne poglede, snagu prirode, bajkovita jezera i neopisivi mir. Nemoguće je ne biti aktivan u Cortini. Tek sam tada i shvatila koliko nemam kondicije,haha. Grad je iako manji, vrvio turistima, dobrom ponudom talijanskih jela i aperitiva. Boravak u Cortini  me je učioni hrabrijom, odvažnijom i sa više povjerenja u sebe i svoje sposobnosti.”

Tokom razmene, Janji je najviše ostao u sećanju osećaj življenja sa novim ljudima, Takođe, strah od visine je nestao ali su nastala  nova poznanstva. Krajnji rezultat je bolja verzija Janje. Nakon završetka programa, posetila je dva grada simbola Italije – luksuzni Milano i velelepni Rim, koji su na nju ostavili snažak utisak.

,,Uživala sam punim plućima u oba grada, ali Rim je ostavio poseban dojam na mene. Rim zaslužuje sve atribute koji mu se pripisuju. Njegova povijest, hrana, ljudi, atmosfera čine savršenu kombinaciju…”

Leto 2021. Janji je bilo leto za pamćenje, ukoliko i ti želiš isto, preostaje ti da klikneš ovde  Prijavi se