Conil – beli biser Andaluzije

Conil – beli biser Andaluzije

Conil – beli biser Andaluzije

Dunji, našoj učesnici kulturne razmene se svidela ideja da provede 4 meseca boraveći u lokalnoj španskoj porodici. Dunja je boravila u gradiću Conil de la Frontera u provinciji Cadiz. Opisuje ga ni kao premalen ni prevelik, a okružen je kaže predivnom prirodom.

,,Gradić je bajkovit, okružen prelepim peščanim plažama koje su među najljepšima u Španjolskoj. Conil je jedan od tzv. bijelih gradova Andaluzije, s čarobnom atmosferom koju stvaraju njegove uske i strme uličice, palme i andaluški ornamenti na kućama i trgovima. Sve su kuće u Conilu bijele zbog vrućine i klima je ovdje drugačija nego na sjeveru Španjolske, temperature su znatno više, a jesen je zapravo produženo ljeto.S obzirom na visoke valove atlantske obale, Conil je popularna destinacija za surfanje tijekom cijele godine.”

Dunjin glavni cilj u porodici je da kroz suživot sa ukućanima podučava decu engleskim jezikom.  Takođe, pomaže deci i roditeljima oko kućnih poslova. Najlepša zajednička aktivnost su joj putovanja u okolna mesta i provincije.

,, Sve ovisi o tome kako se pojedinac slaže s porodicom i koliko se prate pravila koja bi se trebala pratiti. Na početku mi je bilo teško naviknuti se na situaciju ali bolje je sada. Roditelji su me tokom njihovog odmora  čitavo vrijeme vodili sa njima jer su organizirali razne aktivnosti i vodili me na razna mjesta u okolici. Lijepo je da su se tako potrudili oko mog boravka, ali bilo je nemoguće razaznati koje je moje slobodno vrijeme nekad. “

Najviše je Dunju oduševila Granada u kojoj je bila čak tri puta. Glavni cilj Dunje je da kroz program nauči španski pa svaku nedelju ima časove gramatike i konverzacije sa roditeljima kao i nastavu u lokalnoj školi jezika.

,,Nakon dva mjeseca mogu primijetiti veliki napredak u svom španjolskom, a djeca i roditelji također sve bolje govore engleski. Slobodno vrijeme provodim na plaži, na satovima joge, u teretani, učeći španjolski, čitajući i družeći se.”

Tokom  preostala dva meseca svog boravka, Dunja planira što više putovati u okolna mesta. Budućim zainteresovanim kandidatima poručuje: 

,,Preporučila bih ovaj program svakome tko želi naučiti strani jezik i upoznati se s novom kulturom, jer forma programa ostavlja dovoljno slobodnog vremena da se zaista posvetite učenju, istraživanju i stjecanju novih iskustava. Velika je prednost i život s lokalnom obitelji zbog čega se ovaj program ne može usporediti s turističkim razgledavanjem Španjolske. Sve u svemu, iskustvo koje obogaćuje!”

Ako i tebe zanima Španija i želiš da putuješ,  napravi prvi korak a to je da klikneš ovde  Prijavi se