EL GAZPACHO – hladna španska supa

EL GAZPACHO – hladna španska supa

EL GAZPACHO – hladna španska supa

Gaspaćo (šp. el gazpacho) je najbolji saveznik Španaca u vrelim letnjim danima. Ova hladna supa konzumira se na čitavoj teritoriji Španije a njeni najčešći sastojci su: maslinovo ulje, sirće i sirovo povrće kao što su paradajz, krastavac, zelena paprika, crni i beli luk. Gaspaćo je jedno od najpoznatijih jela španske kuhinje a ujedno i jedno od najstarijih koje se konzumira u Španiji još od srednjeg veka, Najpoznatiji je Andalužanski recept.

Kao što smo već napomenuli to je supa koja se, za razliku od uobičajenih supa, služi hladna obično u vrućim letnjim danima u glinenom loncu koji joj daje poseban ukus i održava svežinu.

Poreklo sadašnje varijante gaspaća je neizvesno, ali prema svedočenjima Španaca, ovo jelo prvenstveno se pravilo u Andaluziji i konzumirali su ga niži društveni slojevi i seljaci, jer su sastojci od kojih se pravi gaspaćo jedni od najzastupljenijih na tlu Andaluzije. Andaluzija je poznata po proizvodnji maslinovog ulja, kao i voća i povrća. Zbog navedenih razloga, sinonim za gaspaćo je i – Andaluzijski gaspaćo. U nastavku vam prilažemo i recept ove poznate osvežavajuće supe.

  • El gazpacho andaluz –

Sastojci (za 6 osoba):

1,5 kg paradajza

250 g zelene paprike

250 g krastavaca

1 čen belog luka

Ulje (2 kašike)

Sirće (1 kašika)

So i malo šećera (po želji)

100 g hleba

U posebnoj posudi se natopi hleb sa vodom. Paradajz, krastavci i paprika se iseku na komadiće i izmrve se mikserom. Nakon toga se iscedi kroz cediljku kako bi se uklonili komadići povrća i semenke i ostao samo čisti sok. Potom se natopljeni hleb promeša mikserom zajedno sa maslinovim uljem, sirćetom, lukom, solju i malo vode. Kada se to izmiksa, pomeša se zajedno sa prethodno dobijenim sokom od povrća i dobro izmeša. Može se dodati još malo vode po želji.

Ova supa je praćena vrlo malim komadima hleba, paradajza, krastavca i paprike (ponekad se stavi i crni luk) koji se posluže u posebnoj činiji i prilikom konzumiranja dodaje u posudicu sa čorbom po želji. Važno je zapamtiti da se ova čorba uvek služi hladna, i zato je preporučljivo da pre serviranja odstoji nekoliko sati u frižideru, poklopljena, kako ne bi izgubila svoja hranjiva svojstva.

Autor: prof. španskog jezika, Marija Jevtić