Utisci sa online ljetnje škole ruskog jezika

Utisci sa online ljetnje škole ruskog jezika

Utisci sa online ljetnje škole ruskog jezika

Kao i svake godine naši najbolji učenici ruskog jezika su trebali da provedu mjesec dana u Moskvi usavršavajući ruski jezik međutim zbog situacije koja je zadesila čitav svijet odlazak u Moskvu nažalost nije bio moguć. Ove godine su se predavanja održala online a utiske sa online ljetnje škole nam prenosi Mitar, jedan od naših najboljih učenika u Sarajevu. 

“Ljetnja škola ruskog jezika na Državnom institutu ruskog jezika A. S. Puškina je 2020. godine održana na daljinu posredstvom platforme ZOOM zbog okolnosti izazvanih pandemijom korona virusa COVID – 19. Učesnici iz različitih zemalja su sa profesorima Instituta radili ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 10 do 15 i 50 časova po Moskovskom vremenu. Nastava se odvijala u okviru premeta Praktični kurs ruskog jezika, Savremeni ruski jezik, Uvod u savremenu Rusiju i Ruska literatura. 

Iako se boravak u Moskvi ne može ničim zamijeniti, naši divni profesori sa Instituta Puškina su se trudili svim silama da nam predstave savremenu Rusiju i prensu što više znanja o ruskom jeziku i ruskoj kulutru. Na lekcijama smo se lijepo družili, divno zabavljali i puno naučili. Vodili smo zanimljive razgovore o ruskom jeziku, kulturi, književnosti i savremenosti. Ljudi čine društvo i često poznavanje činjenica i okolnosti iz istorije, kulture, nauke, umjetnosti, arhitekture, ekonomije, politike ili društva nije dovoljno. Neophodno je razumjeti ljude i njihov pogled na svijet. Razgovor sa ljudima iz različitih zemalja je veliko, lijepo i nezamjenljivo iskustvo.

I upravo u ovome smo svi najviše uživali. Stekli smo nove prijatelje i naučili mnogo o jeziku i kulturi Rusije. Jer, ko stekne prijatelja, našao je blago.

Nadamo se da će čovječanstvo zajedničkim silama i u najskorije vrijeme pobijediti pandemiju i da ćemo uskoro biti u prilici posjetiti velika i lijepa mjesta i prošetati se Moskvom, Sankt Peterburgom, Rusijom i cijelim svijetom” – poručuje Mitar. 

Ukoliko želiš i ti da budeš dio ljetnje škole ruskog jezika više informacija te čeka OVDJE