Dragulj Andaluzije – Kraljevski Alkasar u Sevilji

Dragulj Andaluzije – Kraljevski Alkasar u Sevilji

Dragulj Andaluzije – Kraljevski Alkasar u Sevilji

Poznato je da Andaluzija obiluje arhitektonskim lepotama iz perioda mavarske vladavine, te da je teško izdvojiti jednu građevinu koja zaslužuje više pažnje od drugih. Uprkos tome, palata koja se nalazi u Sevilji predstavlja spoj nekoliko različitih arhitektonskih stilova i odiše viševekovnom tradicijom, pa joj posvećujemo današnji članak.

Kraljevski Alkasar u Sevilji jedna je od najstarijih palata na svetu koja se još uvek koristi: u njoj odseda kraljevska porodica svaki put kada dođe u Sevilju. Nalazi se u samom srcu Sevilje i zajedno sa Katedralom i Arhivom Indija nalazi se na Uneskovoj listi Svetske baštine.

Na teritoriji današnje palate nalazile su se rimske zidine iz I veka, a od VIII veka ova teritorija bila je pod mavarskom okupacijom. Za vreme njihove viševekovne vladavine dimenzije palate su udvostručene, dobila je i dodatne ulaze kao i dvorišta. Čuveni Alfonso X Mudri izgradio je palatu sa elementima gotike na koju je kasnije, nakon fatalnog zemljotresa u XIV veku, nadograđena palata Mudehar. U XIX veku Burboni su obnovili deo palate i doneli u nju izvanrednu kolekciju tapiserija i umetničkih dela.

Alkasar ima dosta natkrivenih dvorišta, sala, soba i salona koje odišu različitim stilovima i predstavljaju pravo istorijsko putovanje kroz Španiju i španske vladajuće dinastije. Izvanredni lukovi kao i mozaici sa floralnom tematikom pravi su pečat mavarske tradicije, a zlatna kupola i oltari trag su hrišćanske kulture.

Ono po čemu se ova palata dodatno ističe jesu vrtovi. Alkasar ima 13 vrtova koji su najstariji vrtovi u Sevilji. U vrtovima se može videti mnoštvo biljaka i različitih vrsta drveća iz čitavog sveta. U vrtovima su i manje, ograđene bašte po ugledu na one koje su imali Mavari. Pored toga, u svim dvorištima se nalaze i raznobojne pločice kao i drveće narandži, tipičnog voća za jug Španije.   

Ovu palatu je danas moguće posetiti svakog dana od 9 do 17 časova, a karte je moguće kupiti i online. Ukoliko je potrebno, u palati se može uzeti i audio vodič, a studenti i penzioneri imaju popuste na ulaznice. Besplatan ulaz je omogućen osobama mlađim od 16 godina, osobama sa invaliditetom, stanovnicima Sevilje i svima koji dođu u palatu ponedeljkom od 16 do 17 časova.

Ako želite da saznate više o kulturi, jeziku i običajima Španije pogledajte naše dodatne sadržaje OVDE

 

Autor teksta : prof. španskog jezika Olivera Pukšić