Ruska kuhinja

Ruska kuhinja

Ruska kuhinja

Ruska kuhinja nije široko rasprostranjena po svetu, ali u njoj možete pronaći pregršt interesantnih jela i napitaka. Zbog područja i teškuh istorijskih okolnosti  mnoga ruska jela i napici imaju specifičan, jak ukus i kada ih probate, potrebno je možda i po nekoliko puta da se vratite tom ukusu da bi vam se dopao, a kad vam se jednom dopadne, stalno se vraćate čarima ruske kuhinje. Rusija nije samo votka, Rusija nije samo zima, Rusija je bajka, tradicija, kultura prožeta  neverovatnom energijom koju mnogi nazivaju ruska duša (русская душа), а deo nje se svakako ogleda i u ruskoj kuhinji.

1.Kvas – Bezalkoholni ili slaboalkoholni osvežavajući napitak nalik pivu koji se dobija fermentacijom  najčešće raži ili ječma. Tradicija ovog napitka seže u daleku prošlost i neizostavan je deo svih proslava. Ovaj napitak gorkastog ukusa možete napaviti kod kuće, osvežiće vas naročito tokom toplih dana, ali originalni kvas morate probati kad odete u Rusiju

2.Čaj – ovaj napitak nije tradicionalno ruski, ali je brzo postao deo ruske tradicije i kulture. Rusi  obožavaju da piju čaj, naročito crni, a o tome koliko je za njih važno ispijanje čaja svedoči ruski samovar, kao i činjenica da u Rusiji postoji nekoliko muzeja čajnika.

3.Palačinke – one su neizostavan deo ruskog doručka. Nije važno da li su deblje ili tanje, slane ili slatke, važno je da ih uvek ima. Rusi vole da ih filuju slatkim pre negо džemom ili kremom, a što se tiče slanih nadeva, prava su poslastica palačinke sa pečurkama ili ikrom. U Rusiji se za vreme praznika Masljenica (nedelja pre vaskršnjeg posta) svakog dana jedu palačinke, što dovoljno govori o tome koliko ih vole.

4.Kaša od heljde – pored palačinaka najosnovniji ruski doručak je kaša, pogotovo od heljde. Kada je Rusija prolazila kroz teške istorijske periode i vladalo je siromaštvo, bilo je uvek sastojaka bar za neku oskudniju kašu koja ih je mogla nahraniti. Kaša se kao takva ukorenila u mnogim izrekama i poslovicama, a od najpoznatijih je Щи да каша, пища наша  (Шчи и каша, храна наша)

5.Šči – najpoznatija ruska čorba koja se pravi od kupusa sa dodatkom raznog povrća i služi sa pavlakom. Rusi su inače poznati po čorbama, možda ste čuli za boršč (čorba od cvekle sa teritorije Ukrajine), uhu (vrsta riblje čorbe), okrošku (hladna čorba)…?

6.Peljmeni – su jednostavno, a veoma ukusno rusko jelo. U pitanju je testo koje podseća na italijanske raviole punjeno mesom, a tajna je u zamrzavanju pre kuvanja.

7.Čeburek – krimsko-tatarska kuhinja je doprinela ruskoj kuhinji donevši joj čeburek. Verovatno vas naziv podseća na naš burek i ne grešite mnogo sa tom asocijacijom jer je to testo prženo u ulju, a punjeno mesom i lukom samo u obliku polovine meseca.

Ukoliko putujete u Rusiju nemojte se vraćati bez Aljonke. Nije u pitanju jelo niti napitak, u pitanju je čokolada, odnosno grupa čokoladnih proizvoda koja je prepoznatljiva po preslatkoj ruskoj devojčici naslikanoj na proizvodima. Ako se vratite bez Aljonke, kao da niste ni bili u Rusiji!

 

Autor: prof. ruskog jezika Milica Perić