Preporuke za knjige na španskom jeziku

Preporuke za knjige na španskom jeziku

Preporuke za knjige na španskom jeziku

Jedna od aktivnosti koja se preporučuje u slobodno vreme svakako jeste čitanje. Osim što nam pomaže da se upoznamo sa drugim narodima i njihovim običajima, takođe doprinosi razvoju vokabulara, kako na srpskom tako i na stranom jeziku. U nastavku donosimo predloge nekih od izvanrednih španskih dela koja je moguće čitati i u prevodu.

  1. Don Kihot, Migel de Servantes

Prvi roman ovog tipa u svetskoj književnosti u dva toma opisuje avanture viteza i njegovog štitonoše. Naizgled jednostavna, fantastična priča bavi se ljudskim umom, dobrim i lošim stranama čitanja knjiga, razumevanjem književnosti i načinom života u Španiji u 17.veku. Kroz mnoštvo umetnutih priča, Servantes je uspeo da stvori remek-delo svetske književnosti, koje i dan danas mnoge čitaoce ostavlja bez daha.

  1. Ništa, Karmen Laforet

Prvi roman Karmen Laforet govori o stanju u Barseloni tokom Španskog građanskog rata. Mlada protagonistkinja Andrea suočava se sa nizom prepreka tokom boravka na školovanju u Barseloni. Svi likovi u romanu predstavljaju neki segment tadašnje vlasti, kao i ograničenja sa kojima je svakodnevno živelo špansko stanovništvo. Možda najvažniji roman španskog egzistencijalizma uvlači čitaoca u stanove i na ulice Barselone, terajući ga da se ponaša kao jedan od likova.

  1. Donja Perfekta, Benito Peres Galdos

Ovaj realistički roman nosi naziv po glavnoj ženskoj junakinji, gospođi čija je reč zakon u seocetu u Španiji. Kroz ovo delo, Peres Galdos prikazuje razlike života na selu i života u gradu, kao i razlike koje postoje u ljudskom mentalitetu. Cenzura, korupcija i strahovlada samo su neke od karakteristika života u ovom periodu u španskim provincijama. Izvanrednim opisima Benito je uspeo da stvori svevremenski roman, zanimljiv i danas.

  1. Ljubav u doba kolere, Gabrijel Garsija Markes

Kolumbijski nobelovac u ovom romanu donosi priču o pravoj ljubavi. Iako je izostao vremenski i mesni okvir, delo je moguće smestiti u određeni istorijski kontekst. Venčanje, svadbeno putovanje, mnoga evropska mesta, poznati muzičari i političari pojavljuju se kroz celo delo. Roman je inspirisan ljubavnom pričom roditelja Gabrijela Garsije Markesa sa kojima je danima razgovarao o najsitnijim detaljima vezanim za njihov život.