Šta raditi u doba izolacije?

Šta raditi u doba izolacije?

Šta raditi u doba izolacije?

Izolacija za vrijeme pandemije virusa korona ne pada svima podjednako. Nekima je smanjen ljudski kontakt uzbudljiv i zanimljiv, dok se drugi osjećaju zarobljeno i ne znaju šta da rade. Naš članak je namijenjen upravo onima koji se bore sami sa sobom, kao i onima koji su ostali bez ideja i koji se, prosto, dosađuju. Pogledajte prijedloge:

Proljećno čišćenje
Iako vam ova opcija možda zvuči smiješno na prvi pogled, mi ćemo vam pojasniti zašto mislimo da je ova ideja dobra. Prije svega, čišćenjem svog doma umanjujete mognost zaraze i osjećaćete se sigurnije, ljepše i udobnije. Drugi razlog zašto je ovo odlična ideja je – fizička aktivnost! Oni koji se nalaze u izolaciji ne kreću se mnogo i samim tim obavljanje kompleksinijih kućnih poslova može doprinijeti opštem zdravlju.

Uhvatite se u koštac sa svim onim za šta „niste imali vremena“
Donekle je u ljudskoj prirodi da s enekih stvari plaši i da ih odgađa pod raznim izgovorima, a najčešći je „nisam imao/la vremena“. Iskoristite ovo vrijeme na najbolji mogući način i postanite bolja verzija sebe, bilo da je u pitanju odlaganje čitanja neke knjige koja vam dugo stoji na polici ili prosto istraživanje zdravih recepata.

Čitajte
Čitanje je zaista odličan vid relaksacije, bilo da se radi o knjigama, magazinima/časopisima, online sadržajima. Pronađite na policama one knjige koje su vam se najviše svidjele, posvetite im ponovo pažnju.

Probudite kreativnost u sebi
Savršen način da skrenete misli sa tema ko je vas muče i okružuju je da nađete ili osmislite neki projekat i da igradite. Da li su u pitanju nove police, novi raspored namještaja, korištenje ostataka farbe, krečenje, slikanje, pisanje… Sve ono pomoću čega možete da se izrazite.

Napravite listu filmova i serija koje ste oduvijek željeli da pogledate
Iskoristite višak vremena da se relaksirate. Ukoliko imate listu filmova i serija koje niste pogledali a željeli ste i nakon napornog dana pripremite sami sebi odmor.

Internet!
Ukoliko zaista imate višak vremena da se posvetite sebi dok ste u izolaciji, iskoristite to na najbolji mogući način. Sigurno postoje neke teme i oblasti za koje ranije niste imali vremena da ih izučite.

Odmarajte
Odmorite svoj duh i svoje tijelo. Odvojite se od telefona, računara i televizora ukoliko vam negativne vijesti stvaraju stres. Radite vježbe za istezanje, vježbajte jogu, spremite zdravi obrok. Učinite sve da višak vremena koji je pred vama iskoritite za lični napredak u svakom smislu.