Španski san za vreme koronavirusa

Španski san za vreme koronavirusa

Španski san za vreme koronavirusa

Aleksandra nam šalje pozdrave iz Madrida, gde trenutno boravi na programu kutturne razmene. Pročitajte njene utiske u nastavku:

“Da, volela bih da se naslov mog teksta zove drugačije. Zovem se Aleksandra i u nastavku želim da pozdravim sve buduće kandidate CAR-a koji su se prijavili na program kulturne razmene. Na samom početku postavila bih vam sledeće pitanje – Da li vam je ikada palo na pamet da snovi zaista mogu biti java? Ako nije, ili smatrate to nemogućim, moram vas razočarati – ne verujete dovoljno u svoje snove!

Šta je pokretač ostvarenja snova? Rekla bih želja, ogromna želja. Ovo govorim iz ličnog iskustva, iz razloga što sam i ja imala neostvareni, a sada skoro ostvareni san – a to je Španija.

S obzirom na to da sam i sama odmalena ljubitelj jezika, kulture i običaja, želela bih da podelim sa vama svoje iskustvo u vezi sa boravkom u Španiji, tačnije u Madridu. Još od trenutka kada sam na društvenim mrežama videla objavu CAR-a – Program kulturne razmene – Upoznaj Španiju, znala sam da je to prava stvar za mene. Nakon uspešnog intervjua, krenuli smo lagano sa izradom profila i sa pronalaženjem porodice u kojoj ću boraviti. Celokupan proces je trajao par meseci, a kako se bližio dan mog odlaska, sa različitih strana sveta su pristizale loše vesti vezane za COVID – 19, sa kojima verujem da ste svi već odlično upoznati. Doza straha je postojala, postoji i sada, ali vera da će se sve vrlo brzo rešiti i želja za ostankom su nadjačale isti.

Nažalost, nisam imala prilike da posetim mnoga mesta, jer sam nedavno stigla. Ono što je najvažnije, nisam sama. Pored mog koordinatora, kome dugujem posebnu zahvalnost, moram da napomenem da se ovde zaista osećam kao kod svoje kuće. Od momenta kada sam na aerodromu u Madridu ugledala osmehe na licima porodice, znala sam da je to to. I zaista je tako. To se posebno da primetiti sada kada smo svi u kući 24 sata dnevno i kada se moramo pridržavati propisanih mera, za naše dobro. Međutim, ni to nas ne sprečava da se zabavljamo, a porodica mi ne dozvoljava da se ni u jednom trenutku osećam usamljeno. Istina, još uvek nismo u mogućnosti da se krećemo slobodno ulicama grada, ali se svi nadamo i verujemo da će se situacija poboljšati u što kraćem vremenskom periodu.

Do tada, kao kandidat koji boravi u jednom od najvećih žarišta COVID-a – 19, apelujem na sve buduće kandidate programa kulturnih razmena da, ukoliko budu bili poslušni, pratili instrukcije koordinatora i pridržavali se propisanih mera, panici neće biti mesta.

Još jedna stvar. Ni sama nisam bila svesna koliko ovakva vrsta razmene može doprineti mom ličnom i profesionalnom razvoju. Sada kada znam, ni jednog  jedinog trenutka se ne kajem što sam baš ovde i baš sada, jer verujem u bolje sutra i verujem u sebe. A vera u sebe je prva tajna uspeha, zar ne?

Pozdrav drugari, živite svoj san bez straha, kao što ga živim ja!”

Ako i ti želiš da učestvuješ u programu Upoznaj Španiju Saznaj više