5 najboljih univerziteta u SAD – u

5 najboljih univerziteta u SAD – u

5 najboljih univerziteta u SAD – u

U SAD postoji više od 170 univerziteta i fakulteta koji su među najboljim u svijetu i gdje god da želite da studirate u SAD, neki od najprestižnih fakulteta sigurno neće biti daleko. Ovdje vam preporučujemo 5 najbolje rangiranih da se lakše odlučite.

 1. Stanford University

 Smješten u Palo Alto, u blizini Silikonske doline, Stanford je oduvijek imao značajnu ulogu u održavanju razvoja tehnologije i industrije cijele te regije. Od 15 000 studenata, više od 22% je internacionalnih.

 2. Massachusetts Institute of Technology (MIT)

 MIT ima razvijenu preduzetničku kulturu, čemu u prilog ide činjenica das u neki od studenata MIT-a osnovali velike kompanije poput Intela i Dropboxa. Neki od najpopularnijih oblasti među 11 000 studenata MIT su svakako inženjerstvo i kompjuterske tehnologije. Oko 33% studenata dolaze iz 154 zemlje širom svijeta.

 3. California Institute of Technology (CalTech)

 Među samo 2 000 studenata na ovom univerzitetu, svake godine se izdvoje stručnjaci u polju prirodnih nauka i inženjerstva. Univerzitet je smješten u Pasadeni, blizu Los Angelesa i sastoji se od 6 fakulteta.

 4. Harvard University 

 Harvard je vjerovatno jedan od najpoznatijih univerziteta na svijetu, a i najstarija je obrazovna institucija u SAD-u, osnovana 1636. godine. Svake godine se upiše u prosjeku 20 000 studenata, od kojih je četvrtina međunarodnih. Za razliku od ostalih najbolje rangiranih univerziteta, Harvard pruža podjednako kvalitetne studije i humanističkih i prirodnih nauka, kao i tehnologije.

 5. Princeton University 

 Kao i Harvard, i Princeton je prestižni univerzitet iz Ivy lige, sa tradicijom dugom više od 200 godina. Nešto manje od 8 000 studenata pohađa Princeton svake godine, od kojih je više od četvrtine međunarodnih studenata. Kampus ovog univerziteta je smješten na sat vremena od gradova New York- a i Philadelphia.

Ukoliko želite studirati u jednom od ovih univerziteta potrebno je da imate položen TOEFL test o kome više možete saznati na sljedećem linku TOEFL