Srećna sam što sam izabrala ovaj program

Srećna sam što sam izabrala ovaj program

Srećna sam što sam izabrala ovaj program

Maja je dva mjeseca provela u Italiji, na programu kulturne razmjene. U nastavku vam prenosimo njene utiske:

“Kada sam saznala za program kulturne razmjene i odlučila da u njemu učestvujem, odmah sam znala da želim da idem u Italiju. Prvo sam razmišljala o većim italijanskim gradovima, da bih na kraju završila u naselju sa 3000 stanovnika – La Morri. Razlog zašto sam se ipak odlučila za ovo mjesto je zato što sam pretpostavila da ću u budućnosti sigurno prije sama obići veće italijanske gradove, nego što će mi se pružiti prilika da boravim u malom mjestu u provinciji Kuneo, u Pijemontu.

Porodica u kojoj sam provela dva mjeseca ima troje djece, dvije djevojčice koje idu u školu i dječaka od četiri godine. Još preko Skype upoznavanja su mi se jako svidjeli, tada smo se sve dogovorili, i oko mojih obaveza tokom boravka kod njih, tako da nikakvih problema nije bilo. Svidjelo mi se i to što žive u kući sa velikim dvorištem i što imaju dva kućna ljubimca – dva psa. Cijeli ovaj kraj Italije je poznat po vinu i njegovim proizvođačima, tako da gdje god da pogledate vide se ogromne plantaže vinograda. Prijatno iznenađenje mi je bilo kada sam se smjestila u svoju sobu i vidjela da sa balkona imam pogled, pored vinograda i na Mon Blan.

Odmah sam krenula na kurs italijanskog jezika, gdje sam upoznala dosta djevojaka iz različitih dijelova svijeta, sa kojima sam uglavnom i provodila jutra, kada nisam imala obaveza u vezi sa djecom. Slobodne dane sam koristila za obilaske Pijemonta, mogla sam uzeti njihov auto kad god mi je bilo potrebno, što mi je dosta olakšalo kretanje kroz mjesta. 

Sa roditeljima i djecom sam razvila odličan odnos, oko svega smo se mogli dogovoriti, tako da mislim da sam imala mnogo sreće što se tiče izbora porodice. Dosta je važno da se prije samog odlaska dobro raspitate o svemu što vas interesuje u vezi za vaš boravak kod njih – kako je bilo u našem slučaju, tako da nismo imali nikakve nesuglasice.

Na kraju kad sumiram uitske, srećna sam što sam izabrala baš ovo mjesto i baš ovu porodicu, jer su se dosta potrudili da se osjećam što ugodnije dok sam kod njih, dosta su me naučili o Italijanima i njihovom načinu života, o njihovoj kulturi i istoriji”.

Ukoliko i vi želite da upoznate Italiju, prijavite se na sljedećem linku OVDJE