Prilika da usavršite njemački i obogatite životno iskustvo

Prilika da usavršite njemački i obogatite životno iskustvo

Prilika da usavršite njemački i obogatite životno iskustvo

Iz pokrajine Sjeverna Rajna – Vestfalija, javlja nam se Katarina, učesnica programa kulturne razmjene sa Njemačkom. U nastavku pročitajte njene utiske:

“Kao učesnica kulturne razmjene već tri mjeseca boravim u Njemačkoj. Živim u malom mjestu Stomeln koje se nalazi pored Kelna. Slikoviti predjeli Stomelna su  me odmah očarali. To je jedno mirno, malo mjesto koje, bez obzira na veličinu, zadovoljava sve svakodnevne potrebe čovjeka. Izuzetno dobro je povezan saobraćajnom infrastrukturom sa Kelnom, tako da česte posjete ovom gradu ne predstavljaju nikakav problem. Rajna i Kelnska katedrale kao i mnoge druge znamenitosti ovog grada plijene svojom ljepotom. 

Sam dolazak u drugu državu, kao i potpuno nepoznato okruženje predstavljali su za mene veliki korak i pomalo sam ga se plašila. Medjutim, svi moji strahovi su nestali onoga trenutka kad sam vidjela iskrene i srdačne osmijehe članova porodice u kojoj boravim. Živim sa petočlanom porodicom u kojoj su se svi potrudili da se osjećam kao kod kuće. Česti izleti u prirodu, posjete drugim gradovima u Njemačkoj, kao i posjete drugim državama postali su sastavni dio mog života. 
 
Druženja sa mladima iz drugih zemalja, koji su takodje učesnici kulturne razmjene, omogućili su mi da upoznam kulture drugih zemalja poput Indije, Čilea, Tajvana…
 
Odluka da postanem dio kulturne razmjene mi je donijela priliku da se obogatim znanjem njemačkog jezika, usavršim komunikaciju na engleskom jeziku, upoznam divne ljude  sa svih strana svijeta i kao mlad čovjek steknem prilike za daljnjim usavršavanjem na svim aspektima života”.
 
Ukoliko želite da učestvujete u programu kulturne razmjene sa Njemačkom, prijavite se klikom na dugme  PRIJAVI SE