Iskoristite svoje prilike

Iskoristite svoje prilike

Iskoristite svoje prilike

U želji da usavrši svoj italijanski i upozna Italiju Vera se odlučila da učestvuje u programu kulturne razmjene sa Italijom. 

Program kulturne razmene sa Italijom za mene je prvenstveno predstavljao izuzetnu prilku da usavršim znanje italijanskog jezika, budući da sam student Filološkog fakulteta na odseku za italijanistiku. Prijavila sam se odmah nakon što sam sasvim slučajno naletela na konkurs na internetu i doživela jedno od najlepših ali i najzahtevnijih životnih iskustava. 

Otputovala sam u Firencu potpuno opuštena za šta se moram zahvaliti timu iz Centra za razvoj i afirmaciju mladih, naročito devojkama koje su mi bile mentori i najveća podrška tokom celokupnog boravka. Upoznavanje sa načinom života u Italiji, njihovom kulturom i dijalektom bilo je pravo uživanje. Bila sam smeštena u povezanoj porodici na relaciji Bagno a Ripoli-Firenca tako da sam upoznala i industrijalizovani i mirniji deo Toskane. 

Slobodne dane iskoristila sam za obilazak Firence koja je jedna prava kulturna riznica ali i za izlete u Pisu, Sienu, Luccu, Cinque Terre…Međutim, najvažnije je što sam se tokom celog ovog procesa jos više osamostalila, stekla sam nova prijateljstva i zaista sam zahvalna obema porodicama na maksimalnoj podršci, razumevanju i divnom vremenu koje smo proveli zajedno a posebno na tome sto su bili tu da me o svemu informišu,upute i ohrabre. (Nije uvek najjednostavnije na svetu izboriti se sa decom predškolskog uzrasta, narocito kada im nisu dani. ) Moram priznati, poboljšala sam svoje kulinarske sposobnosti.(Italija je ,po mom mišljenju, jedno od idealnijih mesta za to). Ceo proces bio je zanimljiv, poučan i mogu sa sigurnošću da kažem, vredno životno iskustvo. Momenti nostalgije su , verujem, neizbežni ali uz podršku i razgovor sve se brzo i lako prevazilazi.

Preporučila bih svim studentima da se usude, odaberu zemlju koja ih inspiriše i privlači i upute se u avanturu. Budite hrabri, koncentrisani, fleksibilni i najvažnije : opustite se i sve će proteći u najboljem mogućem redu.

Želite posjetiti Italiju? Više informacija na sljedećem linku – OVDJE